Заразените детски учителки от София били в Сърница през уикенда

OFFNews 10 юни 2020 в 08:30 8569 1

Заразените с коронавирус учителки в столичната детска градина №50 са били в Сърница през почивните дни. Това съобщи по Нова телевизия директорът на градината Росица Алексиева.

"Част от екипа на детската градина е бил в Сърница през почивните дни. Още същата вечер помолих колегите да дойдат на работа на другия ден след като си направят тестове. Сезирах необходимите органи. Вчера вечерта стана ясно, че от 7 направени проби – 3 са положителни”, каза Алексиева. 

Тя потвърди, че учителките нямат симптоми и са в добро общо състояние. 

Директорът на столичната Районна здравна инспекция (РЗИ) потвърди, че е започнало тестване на целия персонал от 49 души. 

"Ще се проведат епидемиологични проучвания, за да се установи причината жените да бъдат в Сърница. Засега не може да се каже конкретно колко и кои от тях са били там. Те са нарушили апела на доц. Кунчев да не се посещава огнището в Сърница", каза д-р Пенчев, цитиран от Фокус. 

Двете групи, където е констатиран заразен персонал, ще бъдат затворени, докато излязат резултатите от пробите.

"Започна тестването. Нека видим ситуацията с персонала. Ако има други положителни проби, ще затворим градината. Утре сутрин ще се направи строг филтър на децата и тогава ще преценим дали да се изследват всички. Около 10 в едната група и около 15 в другата са имали контакт със заразените учителки", допълни той.

По думите му епидемиологичното проучване ще установи със сигурност дали заразата идва от Сърница. Ще бъдат тествани и всички контактни извън детската градина от първи ред.

Не мога да кажа до каква степен родителите са били в контакт с персонала. Служителите в градината нямат оплаквания засега, каза още шефът на РЗИ София.

Съвместно със Столична община, Столична РЗИ тази седмица стартира "напречен срез" на изследване на целеви групи от персонала в детските градини.

Не можем да изследваме всички наведнъж, но следващата седмица това проучване ще ни даде информация за ситуацията в София и детските градини, допълни д-р Данчо Пенчев.

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев каза пред БНТ, че вероятно трябва да се изследват и родителите на децата от двете групи. Той обаче подчерта, че пробите в детската градина, които ще се вземат през следващите дни, може да бъдат отрицателни, тъй като разпространението е в начален стадий. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести потвърди, че до часове ще са готови изследванията на тестовете на персонала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11925

1

FeldMarschal

10.06 2020 в 12:29

Със "апел" се стига до ситуацията в Италия и Испания. Със строги мерки се спира умствено изостанали да заразяват мислещи хора