Все повече родители не водят децата си за задължителни ваксини

OFFNews 29 септември 2022 в 09:52 2275 1

д-р Мирослав Спасов

Снимка Архив

д-р Мирослав Спасов, педиатър, общопрактикуващ лекар

Расте делът на родителите, които не желаят да поставят на децата си задължителните ваксини, каза по БНР общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

Българинът продължава да е скептичен не само към COVID ваксините, а и към задължителните ваксини по имунизационния календар. Скептицизмът ми за COVID ваксините си остава. На 4 октомври съм обявил дата за имунизация с адаптираната ваксина срещу Омикрон, имам записани 15 човека. Като цяло желание няма, хората попретръпнаха, сподели опита си д-р Спасов.

Той уточни, че "най-голямата драма е с морбилната ваксина - антиваксърски течения в социалните мрежи наливат масло в огъня, повечето майки смятат, че тази ваксина причинява аутизъм".

По думите му случаите на коронавирус отново започват да нарастват и това вероятно се дължи на новия подвариант на Омикрон - Кентавър. Според медика има вероятност да влезем в нова вълна.

Категорично не всичко в момента е COVID, вървят си и обичайните инфекции, посочи той. По думите му има увеличаване на случаите на варицела сред децата.

Спасов е категоричен, че лекарите вече имат достатъчно опит и разпознават кога се касае за коронавирус и кога - за някоя от обичайните вирусни инфекции. Характерно за COVID-19 е, че температурата не е особено висока.

"Нашата имунна система е в постоянна бойна готовност. Носенето на маски не я отслабва", така общопрактикуващият лекар отговори на въпрос дали с продължителното носене на маски и локдауните имунната ни система не е станала по-слаба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови