Ваксината на Джонсън енд Джонсън ще се доставя в Европа от 19 април

OFFNews Последна промяна на 29 март 2021 в 20:08 3266 0

Доставките за ЕС на ваксината срещу коновируса на американската фармацевтична компания Джонсън енд Джонсън ще започнат от 19 април. Това съобщи компанията пред Франс прес.

Ваксината получи в средата на март зелена светлина от Европейската агенция за лекарствата. Така ЕС разполага с четири одобрени ваксини - тези на "Пфайзер/Бионтех", "Модерна", "Астра Зенека" (Оксфорд) и сега тази на "Джонсън енд Джонсън".

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 милиона дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ваксината е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, по-специално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.

За да може да увеличи производствения си капацитет и да отговори на търсенето, "Джонсън енд Джонсън", сключи през последните месеци няколко споразумения с лаборатории подизпълнители в Европа - във Франция  Санофи, в Италия - Каталент, а в Германия ИДТ Биологика.

Активната субстанция, която дава ефикасност на ваксината, ще идва от предприятието на "Джонсън енд Джонсън" в Лейде в Нидерландия.

ЕС поръча 200 милиона дози от американската компания с опция за още 200 милиона допълнителни дози. Очаква се ЕС да получи през второто тримесечие на настоящата година около 55 милиона дози, каза в средата на март председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Ваксината е на базата на вирусен вектор, според технология, вече използвана от компанията, поспециално срещу вируса на ебола, и се прилага в една доза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови