ЕК попълва липсите от Астра Зенека с ваксини на Пфайзер и Джонсън и Джонсън

Ваксинацията в ЕС върви по-бавно, защото не одобряваме препаратите за 24 часа, както на други места, заяви Урсула фон дер Лайен

OFFNews 02 февруари 2021 в 07:32 3358 0

Ваксината на "Астра Зенека" е трябвало да бъде препаратът за масова имунизация срещу коронавируса на европейските граждани за първите три месеца на годината. Еврокомисията обаче променя стратегията си за ваксинация и няма да разчита толкова на препарата, след като от компанията заявиха, че няма да изпълнят зададените параметри за доставка на определени количества до края на март, съобщи АФП.  

Ръководителят на Генералната дирекция по здраве и безопасност на храните към комисията - Сандра Галина - каза, че Брюксел обмисля да попълни липсващите количества с ваксините на "Пфайзер/Бионтех" и "Джонсън и Джонсън". 

По повод забавянето на доставките тя каза още, че в момента "текат проверки" и отбеляза, че според договорите с фирмите производителки, Еврокомеисията има възможност да получи парите си обратно, ако заявените количества от препаратите не пристигнат

С близо половин милиард дози ваксини срещу Covid-19 се очаква да разполагат страните членки на Евросъюза до средата на годината, обявви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини", който ще публикува цялото интервю в печатното си издание днес, отбелязва, че за първи път Урсула фон дер Лайен предоставя аналитични данни за първото шестмесечие на годината и разкрива, че само от трите ваксини, които вече са одобрени в Евросъюза, страните членки ще получат 406 милиона дози до края на юни. Ако бъдат одобрени и препаратите на "Джонсън и Джонсън" и "КюърВак", количеството на ваксините до края на периода ще нарасне на 486 милиона. Като се позовава на свои източници, Катимерини пояснява, че 55 милиона от тях ще бъдат от препарата на "Джонсън и Джонсън", който се прилага само в една доза, информира БНР. Изданието изчислява, че по този начин и при липса на други значителни закъснения, до края на юни ще ваксинираните европейски граждани ще бъдат 270 милиона или 60 процента от населението на ЕС.

Урсула фон дер Лайен коментира и бавните темпове на ваксинации в Евросъюза, в сравнение с редица други страни. Според нея разликата е, че Брюксел, в договореност с всички-страни членки, е решил да не съкращава процедурата по одобряване и изследване на данните за ваксините. Тя определя това като правилно решение и обяснява, че на други места препаратите са получили одобрения по спешност - в рамките на 24 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови