В Перник подготвят болница за леки случаи на коронавирус

OFFNews 18 август 2021 в 11:22 1081 0

Многопрофилната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация (МБДПЛР) в Перник се готви при необходимост да предостави легла за лечение на леки случаи на коронавирус. Това съобщи директорът на здравното заведение Емил Ненков за БТА.

Със средства на общината са закупени пет кислородни бутилки. Всяка от тях може да се ползва активно по 7-8 часа до презареждане, поясни Ненков. Здравното заведение не разполага с кислородна инсталация и затова няма възможност да поеме пациенти в остра и тежка фаза. При евентуален недостиг на легла обаче рехабилитационната болница предлага финализиране на лечението на оздравяващи пациенти, ако клиничните пътеки позволят.

В болницата работят петима лекари, сред тях и един кардиолог, който има опит с COVID пациенти, поясни Ненков.
Досега две здравни заведения - Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести и МБАЛ "Рахила Ангелова" лекуват основно заболели от COVID в региона. Малка част от заразените са насочени и към кардиологичната болница "Св. Георги".

През последното денонощие са регистрирани 18 нови случаи на COVID-19 в Пернишка област. Те са в областния център Перник и още три села. Най-много са заболелите във възрастовата група 40-49 г. Активни към момента са 157 случаи: 126 на домашно лечение и 31 хоспитализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!