Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

В Оксфорд спряха изпитанията на ваксината срещу COVID-19, пациент се разболя

OFFNews 09 септември 2020 в 07:50 7429 0

Финалните тестове на ваксината срещу COVID-19, разработвана в университета в Оксфорд, бяха временно спрени. Причината е появата на страничен ефект при пациент, съобщи Ройтерс. 

Пациентът ще се възстанови, пише на уебсайта си американското медицинско списание „Стат“, което първо разпространи информацията. 

Спирането на изпитанията на ваксината срещу COVID-19 е „рутинно действие, което се изисква при появата на потенциално необяснима болест при проучванията“, уточнява представител на компанията. 

Ваксината на „Астра Зенека“ - индустриалният партньор на Оксфордския университет, е един от най-напредналите проекти, тестван върху десетки хиляди доброволци в Обединеното кралство, Бразилия, Южна Африка и САЩ. Тя е последната - трета фаза на разработка, при която трябва да се установят нейната сигурност и ефикасност.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефективна, припомня Ройтерс. 

Според доклад на New York Times, в който се цитира запознат със ситуацията, за участник от Обединеното кралство е установено, че има напречен миелит - автоимунно заболяване, което предизвиква възпаление на гръбначния мозък и нервите. Все още не е ясно дали заболяването е пряко свързано с ваксината на AstraZeneca, се казва в доклада. 

Преди дни британският здравен министър каза, че се надява да има резултати от клиничните изпитания на "Астра Зенека" до края на годината или в началото на 2021 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews