Уволниха дисциплинарно Мая Илиева, организирала протестите на медицинските специалисти

OFFNews Последна промяна на 04 август 2019 в 13:32 20093 5

Снимка Facebook

Организаторът на протестите на медицинските специалисти, Мая Илиева, публикува в социалните мрежи позиция по повод на дисциплинарното си уволнение:

"От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда.

Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление – не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните „доказателства“.

„Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта“, задава въпрос Илиева и споделя, че уволнението ѝ е станало факт не без помощта синдикатите.

„И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ – CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда“. И се погрижи, удържа на обещанието си.

„Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в Acibadem City Clinic Болница Токуда от 2012 г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът (КНСБ) и работодателят са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос.

Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения

Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори „голямата уста“, нито ще ме постави на колене.

Напротив – още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост."

„За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две. Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще“, завършва Мая Илиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

5

georgi_chobanov

05.08 2019 в 13:03

На синдикати да си свършат работата е немислимо да се разчита.И конкретно на КНСБ.Мен,когато ме уволниха отидох при г-н Бунев.Човекът е много добър,прие ме радушно и ми обеща,че ще направи нужното.И в крайна сметка направи едно голямо,огромно нищо.

1245

4

rrr11

04.08 2019 в 22:24

Не случайно синдикатите са измислени от мафията. Събират задължителна такса спокойствие от работниците, а нищо не правят за тях. На всичкито отгоре има и държавна издръжка за синдикатите. Те затова и синдикалистчетата кътат там доживот, хем нищо не правят, хем и получават солидни заплати.

3436

3

zuljin

04.08 2019 в 20:13

Кви синдикати в държавата на гъзоблизците бе? Тук всеки ще ти забие нож в гърба срещу някаква облага...

25215

2

Лопе де Вега

04.08 2019 в 15:33

Секо едно зрънце, което клати дръжавата и стабилността, требва да се изволни немедлено! Закон ли? Глупости! Пръво стабилността! Прасетата колиме, ората - изволняваме.

Сега вероятно ще ги съди, но Пламен Георгиев ще бъде случайно разпределен за наблюдаващ прокурор.

Таш..., пардон, майтап, госпожа Петрова!

16101

1

order

04.08 2019 в 13:44

Ама не ви ли е ясно....ПРОФСЪЮЗИТЕ СА ФИЛИАЛ НА БАЙХУЙЯ....сега щели да защитават и гласуват в София за ГЕРП и фандъкова....