Учен от ОАЕ с пробив в прицелната терапия при онкоболни

OFFNews 27 март 2023 в 14:53 1237 0

ОАЕ

Снимка УАМ

Обединени арабски емирства

Преподавателят от Американския университет в Шарджа (АУШ) Галеб Хюсейни представи щадящ метод за лечение на онкологични заболявания - прицелно въвеждане на лекарство при терапия на рак чрез ултразвук, предаде новинарската агенция на ОАЕ – УАМ. Лекцията бе част от поредицата от лекции на Колежа по инженерни науки.

Преподавател Хюсейни от катедрата по химично и биологично инженерство на АУШ е водещ учен в областта на ултразвуковото въвеждане на лекарства. Работата му е свързана с разработването на нови системи за прицелното въвеждане на лекарства до засегнато място, за да се сведат до минимум страничните ефекти от химиотерапията. Здравите клетки на организма могат да избегнат взаимодействие с лекарствата за борба с рака чрез капсулиране на химиотерапевтичен агент в наноразмерни носители.

Групата учени, която се занимава с доставянето на лекарства, е създадена през 2012 г. и се състои от преподаватели и студенти от АУШ. Учените в момента провеждат експерименти за намиране на най-ефективните параметри на ултразвука и са подали заявка за патент за използването на антитела както върху повърхността на наноносителите, така и за използването на ултразвук при лечение на рак на гърдата.

По време на лекцията професор Хюсейни представи последните си открития, които показват, че целенасоченото ултразвуково предаване на лекарства подобрява скоростта на предаването с 200% в сравнение с технологията, която понастоящем се използва в клиниките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата