ТЕЛК в Пазарджик лиши дете с аутизъм от право на помощи и асистент

OFFNews 18 ноември 2019 в 09:31 3702 1

Снимка Нова телевизия

Скандално решение на един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик. Оказва се, че експертната комисия взема важни решения, свързани с тежки диагнози, без да има на разположение съответния специалист, съобщава NOVA.

Станалият вече известен ”Първи състав на ТЕЛК” към МБАЛ ”Пазарджик” е заменил психиатър с педиатър. Без да преглежда, драстично реже проценти на дете с тежко заболяване. Оставя го без помощи, но му позволява частично да работи.

Майката на Кристина, Недка Кичукова, разказва, че с новото решение няма да получава никакви пари, не може да бъде личен асистент на детето, защото трябва да обжалва решението на ТЕЛК пред НЕЛК. По думите й, в деня на решението в комисията не е имало психиатър.

Тъй като 12-годишното момиче има психиатрична диагноза, уместно е да бъде консултирано и от психиатър”, заяви директорът на МБАЛ „Пазарджик” д-р Красимир Темнилов, който също е психиатър. „Първи състав на ТЕЛК” не преглежда детето, но има издадено решение.

„Само ме попитаха дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира „Първи състав на ТЕЛК”. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище и с това приключи прегледа”, разказва Кичукова. Оказва се, че липсата на психиатър, изобщо не е проблем.

„От една година децата, които са с психични разстройства, са се гледат от педиатър. Съжалявам за това, което се е случило. Това е много голямо недоразумение”, заяви още директорът на МБАЛ „Пазарджик” д-р Красимир Темнилов.

Лекарката изготвила експертизата на Кристина, твърди че съвестта й е чиста. Детето е с генерализирано разстройство, поведението е аутистично, страда езиково-говорното развитие.

Според майката детето има нужда от постоянни грижи. Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че момичето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и дъщеря й се върнали, за да попитат дали ТЕЛК може да поправи собствената си грешка, но от там им отвърнали, че това е невъзможно. Според майката, този състав на ТЕЛК е допуснал още една грешка, защото е определил, че 12-годишното момиче може да "извършва частично професионална работа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13510

1

Mayya

18.11 2019 в 10:30

Защото такава малоумна ни е здравната система. ТЕЛК означава Трудово-експертна лекарска комисия и тя би трябвало определя процента нетрудоспособност на пациента. А, да кажат всички чиновници, по каква логика ТРУДОВА комисия ще определя нуждите на деца, пенсионери, хора с увреждания, които въобще НЕ работят. Дете на 12 години и пенсионер на 80 ще минават през ТЕЛК. И попълват като дебили формуляри, които въобще не отговарят на случая. Ами, това е, ако щеме.
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков