СЗО: Две трети от световното население е ваксинирано срещу COVID-19

OFFNews 21 октомври 2022 в 09:24 720 0

СЗО

Снимка Getty Images

Световна здравна организация

Две трети от световното население е със завършен първоначален ваксинационен курс срещу COVID-19, съобщи генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БТА.

Той посочи, че смъртността в резултат на тази инфекция се доближава до нивата от началото на пандемията и изрази загриженост за различното ваксинационно покритие по света и разликите в достъпа до антивирусни и терапевтични медикаменти.

Случаите на COVID-19 за периода 10-16 октомври са намалели с 6% спрямо предходната седмица, като са регистрирани 2,9 милиона новозаболели, обяви СЗО. По нейни данни смъртността за периода е намаляла със 17% - починали са 8300 души. От началото на пандемията са потвърдени 621 милиона случая на коронавирус, като 6,5 милиона души са загубили живота си.

На този фон Индонезия съобщи, че е създала своя ваксина срещу вируса. Президентът на Индонезия Джоко Видодо представи официално индонезийската ваксина "Индовак" (IndoVac). В провинция Бандунг неваксинирани индонезийци получиха първа доза от препарата.

Ваксината е разработена от фармацевтичната компания "Биофарма" (Bio Farma). Президентът призова правителството да подкрепи и да насърчи програмите за разработване на ваксини в страната, за да стане тя по-независима от чужди производители. Капацитетът за производство на "Индовак" ще достигне около 20 милиона дози тази година и ще се увеличи до 40 милиона през следващата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews