Становищата във Фонда за лечение на деца се бавели заради външни експерти

Вероника Шербанова 03 февруари 2014 в 17:21 1878 0

Министерство на здравеопазването

24 от проверените 37 досиета на деца във Фонда за лечение на деца са били забавени между 5 и 54 дни след изтичането на срока за разглеждането им.

Причината за закъсненията била на външните експерти, които директорът на Фонда Ива Станкова определя индивидуално в зависимост от заболяването на детето. Това показа проверка на Министерството на здравеопазването, назначена след сигнал за забавяне на заявленията на деца с тежки болести.

Проверката на здравното министерство е показала, че липсват мотивирания искания за удължаване на срока за разглеждане на досиетата от страна на външните експерти.

В същото време обаче Ива Станкова не се е възползвала от правото си да заличи името на експерт от списъка със специалисти, въпреки закъсненията.

Проверката показала и че има сериозен проблем в координацията между Фонда и болниците в чужбина. Причината е, че датата за прием на детето може да се определя само от болницата, където ще се извърши лечението. По този начин се получава допълнитено забавяне.

Получените резултати са само част от проверката, която се извършва във Фонда за лечение на деца. Окончателният доклад от проверката ще бъде готов до края на месеца.

Здравният министър Таня Андреева заяви миналата седмица, че ще поиска оставката на директора на Фонда Ива Станкова, ако се докаже, че има забавяне в разглеждането на заявленията на децата с тежки заболявания по нейна вина.

Станкова пък обяви, че ако има някакво забавяне, то е по вина на болниците в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!