Quantcast

Становищата във Фонда за лечение на деца се бавели заради външни експерти

Вероника Шербанова Последна промяна на 03 февруари 2014 в 17:21 1346 0

Министерство на здравеопазването

24 от проверените 37 досиета на деца във Фонда за лечение на деца са били забавени между 5 и 54 дни след изтичането на срока за разглеждането им.

Причината за закъсненията била на външните експерти, които директорът на Фонда Ива Станкова определя индивидуално в зависимост от заболяването на детето. Това показа проверка на Министерството на здравеопазването, назначена след сигнал за забавяне на заявленията на деца с тежки болести.

Проверката на здравното министерство е показала, че липсват мотивирания искания за удължаване на срока за разглеждане на досиетата от страна на външните експерти.

В същото време обаче Ива Станкова не се е възползвала от правото си да заличи името на експерт от списъка със специалисти, въпреки закъсненията.

Проверката показала и че има сериозен проблем в координацията между Фонда и болниците в чужбина. Причината е, че датата за прием на детето може да се определя само от болницата, където ще се извърши лечението. По този начин се получава допълнитено забавяне.

Получените резултати са само част от проверката, която се извършва във Фонда за лечение на деца. Окончателният доклад от проверката ще бъде готов до края на месеца.

Здравният министър Таня Андреева заяви миналата седмица, че ще поиска оставката на директора на Фонда Ива Станкова, ако се докаже, че има забавяне в разглеждането на заявленията на децата с тежки заболявания по нейна вина.

Станкова пък обяви, че ако има някакво забавяне, то е по вина на болниците в чужбина.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !