Спират имунизациите във ваксинационните центрове

Янка Петкова 12 март 2021 в 13:06 5479 2

След нареждането на премиера за преустановяване на ваксинациите с "Астра Зенека", ваксинационните центрове спряха имунизациите, тъй като за регистрираните през е-портала единствената опция за момента е Оксфордската ваксина.

От УМБАЛ "Иван Рилски" в София потвърдиха пред OFFNews, че към момента не се поставят ваксини на хората, които са записали дата и час за имунизация през електронния портал. От лечебното заведение уточниха, че изчакват официална заповед от здравния министър. В момента се прозвъняват записалите час, за да бъдат предупредени да не идват за ваксинация.

Преустановена е имунизацията и във ваксинационния център на УМБАЛ "Св. Анна". В Александровска болница в момента се извършват само реимунизации, но хората, които са се записали за ваксинация през електронната система, няма да бъдат имунизирани до второ нареждане.

Ваксинационният център на ВМА ще бъде с променено работно време през почивните дни, съобщиха от лечебното заведение. На 13 март (събота) екипите ще извършват по график реваксинация (втора доза) в часовия диапазон от 9.00 до 12.00 часа. В неделя (14 март) ваксинационният център няма да работи.

При старта на системата за електронно записване за имунизация срещу COVID-19, зам.-министър Жени Начева обясни, че записалите час до 30 март ще бъдат ваксинирани с "Астра Зенека", тъй като това е ваксината, от която има достатъчно количество, за да бъдат покрити желаещите да се имунизират извън фазите.

На вчерашния брифинг на здравните власти министър Ангелов обясни, че Оксфордската ваксина е напълно безопасна, а информацията за спряна партида от същата ваксина заради сериозни странични реакции в Австрия определи като "търговска война". Той дори обяви, че членовете на неговото семейство също ще се ваксинират с "Астра Зенека", когато им дойде редът според ваксинационния план. Ангелов призна, че избор на ваксини към момента няма, въпреки уверенията месеци по-рано, тъй като по думите му компаниите не изпълняват договорените доставки.

По повод спорната партида от векторната ваксина вчера директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че 17 държави са получили от тези ваксини и става дума 31 200 дози, получени у нас на 12 февруари. Почти всички са приложени, няма сигнали за такива странични реакции. Повечето сигнали са за грипоподобни симптоми, повишена температура и болка на мястото на убождане, каза Кирилов вчера и днес потвърди думите си по Нова телевизия. На брифинга той съобщи още, че 3 на 1000 ваксинирани са имали странична реакция. До момента получените съобщения в ИАЛ са 840.

По предварителна информация днес у нас трябва да пристигнат 31 200 дози от ваксината на "Астра Зенека". Доставката е увеличена с 2400 дози. В понеделник се очакват 21 060 дози Пфайзер/Бионтех, в средата на седмицата - 33 600 Модерна. В края на следващата седмица трябва да пристигнат и 36 000 дози "Астра Зенека". Индикативните количества за април са около 250 000 дози Пфайзер/Бионтех и 80 000 дози Модерна, каза още Кирилов.

До момента с ваксините на Пфайзер/Бионтех и Модерна се имунизират само хората от четирите фази на ваксинационния план и участващите в изборния процес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3025

2

Емил Теофанов

12.04 2021 в 13:10

Спокойно хора! След като промениха името и етикета на ваксината, тя е напълно безопасна! Не проваляйте експеримента — ваксинирайте се, защото акциите на Астра Зенека бяха паднали под 6700GBX през Март 2020. Проявете разбиране моля. Ако сега не направят няколко милиарда печалба, кога?

3040

1

Любомир Димитров

12.03 2021 в 14:06

И това министърче е като началника си. Абсолютен ветропоказател. Сменя мнението си непрекъснато, все другите са му нещо виновни, а той е абсолютно прав.
Как е възможно за по-малко от 24 часа да изговори две абсолютно противопложни неща. Вчера ваксината беше абсолютно безопасна и щеше да ваксинира с нея семейството си, а днес я забранява.
Кога излъга - вчера или днес ?!