Спасяват ''Александровска'' с 35 млн. лв. заем, но първо ще я проверят

OFFNews 30 август 2022 в 13:31 1046 0

Александровска болница

Снимка Александра Маркарян

УМБАЛ "Александровска"

Министерството на здравеопазването е готово да изпълни решението на правителството и да отпусне заем от 35 млн. лв. на УМБАЛ "Александровска", но първо ще извърши проверки на актуалното състояние на болницата, съобщават от пресцентъра на МЗ.

Заемът беше разрешен с Постановление № 195 на Министерския съвет от 22 юли 2022 г. за погасяване на просрочени задължения към доставчици на стоки и услуги за лечебното заведение.

Причината за решението бе, че болницата е в безпрецедентен риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност да обслужи натрупаните си задължения. Това наложи незабавната намеса от страна на принципала в лицето на министъра на здравеопазването.

За да се защити оптимално публичният интерес, в болницата ще бъдат извършени държавна финансова инспекция и вътрешни одити, които трябва да установят актуалното състояние на лечебното заведение и рисковете за него, в т.ч. целесъобразността и законосъобразността в управлението и взетите решения, съобщават от МЗ.

Средствата ще бъдат приведени, когато ръководството на болницата изпълни условията, определени с решението на предходното правителство от юли 2022 г., уточняват от здравното ведомство.

Освен заема, ще бъдат търсени и други възможности за оздравяване на дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови