Александровска болница избегна фалита

OFFNews 21 юли 2022 в 10:32 1610 0

УМБАЛ

Снимка Александра Маркарян

Правителството отпусна заем от 35 млн. лв. на лечебното заведение

Финансовото състояние на Александровска болница вече е стабилизирано, макар и че не всички кризи са решени, съобщи оп БНТ изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов. Той увери, че фалитът, който застрашаваше лечебното заведение, е предотвратен.

Вчера правителството взе решение за отпускане на заем, с който да бъдат погасени просрочените задължения на болницата. Според направените разчети оттук нататък болничното заведение може да функционира устойчиво като може и да излезе на печалба.

Вчерашното решение предвижда отпускането на заем от Министерство на здравеопазването в размер на 35 млн. при 10-годишен срок на погасяване с двугодишен гратисен период за главницата, съобщи д-р Атанасов.

Той допълни, че има оферта от Българската банка за развитие и за още един кредит от 5 млн. лв. С парите от заемите ще бъде изцяло погасен дългът към над 180 доставчици.

В момента дълговете са стопирани на същото ниво, но 40 млн. лева са просрочени към доставчици. Това е голяма сума за нашата болница, не можем да я покрием със собствени сили и затова се наложи да поискаме помощ от държавата, обясни прокуристът на болницата Владимир Георгиев по Нова телевизия.

По думите му има два варианта за покриване на разликата от 5 млн. лева, която се получава между дълговете и получените средства от държавата - или със собствени средства, или с кредит от Българската банка за развитие, с която водят разговори.

От 2013 насам има различни директори. "Най-дълго е бил директор д-р Костадин Ангелов", посочи Георгиев. От няколко месеца той води словесни престрелки с болницата и твърди, че в момента тя може да изпадне в още дългове и има загуби над 6 млн. лева.

„В момента дълговете са налице - 42 млн. или 40 млн. просрочени към доставчици. Ние просто ги преформатираме към дълг към принципала при нормални условия, при нормална лихва и при нормални нива на изплащане. Така се получава възможността за болницата да излезе от тази ситуация и да мине към нов бизнес модел”, подчерта Георгиев.

Днес от ръководството на болницата съобщиха, че след работна среща с представители на синдикатите е постигнато споразумение за увеличение на основните работи заплати, до нивата, договорени в Колективния трудов договор за отрасъл "Здравеопазване". Увеличението е средно със 70% и ще влезе в сила от 1 август 2022 г.

По-рано този месец болницата отчете печалба от 1,5 млн. лв., по данни за месец май, за първи път от години. С положителен резултат са 2/3 от клиниките в лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!