София става столица на общественото здраве

OFFNews 07 юни 2022 в 13:16 910 0

Снимка МУ София

През октомври София ще събере европейския научно-изследователски елит за обсъждане на стратегическите цели пред общественото здраве в региона. Инициативата за мащабното събитие е на Медицински университет-София и неговия Факултет по обществено здраве „Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн“ с патрон президентът Румен Радев.

Над 100 директори и декани на училища и факултети по обществено здраве ще се съберат в София на 14-15 октомври 2022г., за годишната среща на АСФЕР – Асоциацията на училищата по обществено здраве в европейския регион. Това ще е първата им среща в Източна Европа, след създаването на организацията през 1968г., по инициатива на СЗО. Освен представители на асоциацията, в срещата ще участват още около 150 български делегати от всички институции в България, работещи в сферата на общественото здраве.

АСФЕР е ключова независима европейска организация, чиято мисия е засилването на ролята на общественото здраве чрез подобряване на образованието и обучението на професионалистите в този сектор. Членове на АСФЕР са над 120 организации и институции от цял свят, не само от Европа.

Заместник-ректорът на Медицински университет-София, проф. Каролина Любомирова е член на изпълнителния борд на АСФЕР от 2018г. и по нейна инициатива университетът кандидатства за домакин на годишната среща.

Всяка година ръководителите на организациите, членове на АСФЕР се събират за обмен на идеи за стратегическо развитие на програмите на обучение и изграждане на изследователски екипи. Мисията на асоциацията е да насърчава дейностите за обмяна на информация и добри практики за постигане на по-високи стандарти в обучението по обществено здраве.

Сред основните задачи на АСФЕР са повишаването на професионализма на работната сила в здравеопазването; изграждането на капацитет в областта на общественото здраве за постигане на баланс между здравните предизвикателства и заплахи пред населението; подпомагането на факултетите в постигане на техните цели в обучението и научно-изследователската дейност и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови