Служителите на РЗИ ще получат допълнителни възнаграждения

OFFNews Последна промяна на 05 октомври 2022 в 18:34 670 0

д-р Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Брифинг на здравния министър д-р Асен Меджидиев в Бургас

„Осигурени са допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. за изплащане на възнаграждения за служителите на регионалните здравни инспекции за месец октомври. Средният размер на допълнителното възнаграждение е 600 лева.“

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медии в Бургас.

Той посочи, че средствата ще бъдат изплатени през настоящия месец, заедно със заплатите на служителите в РЗИ и уточни, че разчетите ще бъдат изпратени до директорите на регионалните здравни инспекции с указания за изплащането на добавките.

До края на 2022 г. са осигурени и допълнителни средства по бюджетите на Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) за служителите им. Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите – 400 лв., медицинските сестри – 360 лв., парамедиците – 170 лв., шофьорите на линейки – 150 лв., санитарите – 120 лв., припомни министърът.

Д-р Меджидиев обясни, че методиката вече е утвърдена и предстои да бъде изпратена на директорите на ЦСМП за изпълнение. Допълнителните средства ще се получават от 1 октомври до края на годината.

МЗ продължава активно да търси механизми за намиране на устойчиви решения, които да влязат в Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. и да залегнат в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., за да можем да постигнем трайна дългосрочна политика на доходите за служителите на ЦСМП и РЗИ, посочи Меджидиев.

С постановление на МС от 29 юли 2022 г. са одобрени допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, за да бъдат достигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. От обхвата на това постановление са изключени държавните администрации, в т.ч. РЗИ и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

Протестите на служителите на здравни инспекции в цялата страна започнаха в края на септември, с искания за увеличаване на възнагражденията със задна дата. От РЗИ Бургас обявиха, че няма да спрат символичната стачка, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Това предизвика посещението на здравния министър в Бургас, който се срещна с протестиращите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови