Съмнение за случай на новия хепатит и в България

Детето е изписано без усложнения, контактните лица се проследяват

OFFNews 09 май 2022 в 08:16 1485 0

Снимка pexels.com

Има опасения за първи възможен случай на новия хепатит при малки деца и у нас, съобщи Министерството на здравеопазването.

Детето е от Бургас. Изпратени са проби в Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Резултатите се очакват в началото на тази седмица.

Доц. Мангъров: Новият хепатит при децата протича тежко, но е много рядко срещан. Няма основания за безпокойство

5-годишното дете вече е изписано от УМБАЛ-Бургас. То е постъпило в лечебното заведение преди седмица с обща отпадналост, повишена температура, пожълтяване на кожата и изключително завишени стойности на чернодробните ензими, обяви д-р Светослав Тодоров, зам.-директор лечебното заведение.

Детето е изписано за домашно лечение и на този етап няма усложнения, уточни той.

Контактните лица ще бъдат наблюдавани. При този хепатит няма данни за епидемиологична връзка между случаите, посочиха от местната РЗИ.

Проф. Кантарджиев: Не е доказана връзка между острия хепатит при децата и COVID-19

На 3 май МЗ изпрати инструкции до болници и лекари за механизъм на действие при възможни случаи на остър хепатит при деца с неизвестен произход.

Инфекцията беше регистрирана първо във Великобритания в началото на април.

Оттогава са докладвани над 200 случая в няколко държави.

Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

Основните симптоми на хепатит са пожълтяване на кожата, повишена температура, гадене и повръщане, диария и силно завишени чернодробни ензими. Може да засегне и очите.

Болестта се развива за няколко дни и се предава чрез повърхности и чрез ръцете. За да се предпазят, децата трябва да мият често ръцете си. Мокрите кърпички не действат в случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови