Мистериозен хепатит при децата? Какво знаем досега

Янка Петкова 27 април 2022 в 13:27 1701 0

Снимка Pixabay

Внезапното нарастване на случаите на хепатит сред малките деца, ангажира вниманието на специалистите от цял свят. Разглеждат се няколко възможни причини за разпространението на болестта сред детската популация, но доминира версията, че основна роля има аденовирус, който обикновено предизвиква настинки, повръщане и диария.

Дори децата да се заразят с аденовирус, шансовете за развитие на чернодробно заболяване са изключително ниски, казват експерти от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, цитирани от Би Би Си. Медията обобщава известните до момента факти.

Лекари съобщават за ''необясними'' случаи на нов хепатит при деца в Европа и САЩ

Какво е представлява хепатитът?

Хепатит е терминът, с който се описва възпалението на чернодробната тъкан. Често заболяването се причинява от вирусна инфекция, но причината може да бъде и в излагането на определени химични вещества, злоупотреба с  алкохол и наркотици или генетично заболяване.

Как бяха забелязани случаите на "мистериозен" хепатит?

Първото съобщение за необичаен (макар и ограничен) ръст на хепатит при малките деца беше излъчено от Шотландия. Това предизвика разследване от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA), която през януари започна да следи хоспитализациите в Англия, Уелс и Северна Ирландия.

В момента се проучват най-малко 111 случая при деца под 10 години, повечето от тях са до 5-годишни.

Първоначалните им симптоми са били повръщане и диария, последвани от пожълтяване на кожата или бялото на очите, наречено жълтеница. От потвърдените случаи 81 живеят в Англия, 14 в Шотландия, 11 в Уелс и 5 в Северна Ирландия.

По-голяма част от децата са с лека форма на заболяването, но при десет от заразените се налага чернодробна трансплантация.

Впоследствие за подобни случаи съобщават и други страни по света, до вчера, по официални данни, общият им брой е 169.

Какви са възможните причини за появата на "мистериозния" хепатит?

На медицината са познати много и различни видове аденовируси. Един конкретен аденовирус, наречен F41, е открит при около 3/4 от децата, които са били тествани, с потвърден хепатит. Медиците смятат, че този аденовирус се завръща, след като през първата година на пандемията е изчезнал напълно заради ограниченията и изолацията.

Според някои от специалистите този аденовирус поразява най-често съвсем малките деца, които са били бебета в годините на пандемия и не били контактни с каквито и да било вируси. Сега те са най-податливи на заразяване, което обяснява ръста на хепатит в ранна детска възраст. 

Лабораторните данни от Националната служба по здравеопазване на Великобритания показват, че вирусите, които сега циркулират сред децата под 5-годишна възраст, са повече, в сравнение с минали години.

СЗО проверява ''необяснимите'' случаи на нов хепатит при деца

Какво още е установено?

Около 16% от децата са били позитивни за коронавирус (SARS-CoV-2), когато са били приети в болница, но тъй като по това време е имало много заразени, не е било отчетено като нещо необичайно.

Най-честите форми на хепатит – от А до Е – се причиняват от специфични вирусни инфекции. Тези вируси обаче не са открити при наблюдаваните пациенти. А широкото географско разпространение на случаите показва, че няма очевидна връзка между заболелите деца, което изключва причини като замърсена храна например.

„Информацията, събрана от нашите изследвания, все повече доказва, че това нарастване на новия вид хепатит при децата е свързано с аденовирусна инфекция“, съобщи д-р Меера Чанд, директор на отдела за клинични и нововъзникващи инфекции в Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство. "Въпреки това, ние задълбочено разследваме други потенциални причини", увери тя.

Може ли да има връзка с ваксинациите срещу COVID?

Не - нито едно от децата не е било ваксинирано. Ваксините срещу коронавирус се прилагат само на деца над петгодишна възраст в Обединеното кралство, което означава, че повечето диагностицирани с хепатит не отговарят на това условие. 

Възможно ли е да е следствие от преболедувана COVID инфекция?

Здравната агенция разглежда предишни COVID инфекции при засегнатите деца, както и появата на нов вариант на аденовируса, като възможни причини. Проучванията показват, че малък брой бебета и деца, заразени с коронавирус, са били лекувани от хепатит в други страни като САЩ, Бразилия и Индия. В повечето от тези случаи пациентите са се възстановили бързо и са били изписани за дни.

За какво да внимават родителите?

Родители, общопрактикуващи лекари и други здравни работници са предупредени да внимават за симптоми на жълтеница - жълт оттенък на кожата и други части на тялото, който най-лесно се забелязва в бялото на очите.

Други симптоми на хепатит при децата могат да бъдат: тъмна урина; бледо, сиво изпражнение; кожен сърбеж; мускулни и ставни болки; висока температура; отпадналост; загуба на апетит; стомашни болки.

По-рано, на спешна сесия на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести (ECCMID) в Лисабон, учените обявиха, че "парчетата от пъзела започват да се подреждат" и са все по-близо до намирането на логично обяснение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови