Румънски хеликоптер транспортира от Враца мъж и жена в тежко състояние

Пациентите са румънско семейство, катастрофирало на 22 май в района на Оряхово

OFFNews 05 юни 2024 в 11:41 982 1

медицински хеликоптер

Снимка Министерство на здравеопазването

Медицински хеликоптер

Румънски хеликоптер транспортира от Враца мъж и жена в тежко състояние. Пациентите са румънско семейство, което е катастрофирало на 22 май в района на Оряхово, след удар в крайпътно дърво, съобщиха български медии.

С първия курс беше превозена жената, която е в по-тежко състояние и е на апаратно дишане. Пред журналисти началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Ростислав Стефанов обясни, че състоянието ѝ е тежко, но до момента е направено всичко необходимо - претърпяла е няколко оперативни интервенции, заради което е сложена и на апаратна вентилация, съобщи БТА.

„Основните проблеми са оправени при идването в нашата болница и сега трябва да продължи лечението до момента на събуждане и екстубация от апаратната вентилация. Мисля, че ще завършат добре нещата“, каза докторът. По думите му пострадалата е на 77 години, а съпругът ѝ, който е карал колата, е на 80.

На място бе и внучката на пострадалите – Ана Георгица, която обясни, че баба ѝ и дядо ѝ са пътували за почивка в Турция и са катастрофирали в района на Оряхово пред дни.

Момичето изказа благодарност към целия медицински персонал и към всички, които са помогнали за това, че са спасили живота на баба ѝ и дядо ѝ и са се грижили толкова добре за тях. Благодари за съдействието и на посолството на Румъния. „Имахме толкова много подкрепа от всички тук, бяхме приятно изненадани от това и просто искам да дам малко надежда на всички, които преминават през нещо подобно“, каза Ана Георгица.

Тя допълни, че е във Враца за първи път и заедно с членове на семейството са участвали в тържествата в памет на Ботев и неговата чета.

Вчера у нас беше извършена успешна мисия на медицинския хеликоптер. Транспортирана беше 49-годишна жена с тежки усложнения след прекарана инфекция. Пациентката беше превозена от Шумен до болница "Света Екатерина", откъдето беше поета от специалисти на Военномедицинската академия.

Първата мисия на медицинския хеликоптер превози тежко болен от Шумен до София (снимки, видео)

По думите на екипа, участвал в първата мисия на спешната въздушна помощ полетът е преминал гладко, след като е бил овладян гърч на пациентката.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    60

    1

    Far Rider

    05.06 2024 в 11:54

    Някой да обясни на популацията от Задунайская губерния какво е спасителен хеликоптер и какво е хеликоптер - линейка. Аман от "разбирачи" и "критикари".