Родилното отделение на УМБАЛ ''Свети Георги'' вече приема бременни

Няма положителни проби сред персонала и пациентите, съобщиха от лечебното заведение

OFFNews Последна промяна на 01 април 2020 в 13:53 1153 0

Родилното отделение на Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив е с възстановен нормален режим на работа и прием на бременни жени, при спазване на всички санитарни изисквания и мерки за безопасност в периода на епидемията от COVID-19, съобщи началникът на клиниката проф. д-р Екатерина Учикова.

Отделението беше затворено временно за дезинфекция на 30 и 31 март, след установен случай на член от персонала с положителна проба за коронавирус – старша акушерка. Проверката на РЗИ е установила, че акушерката напълно отговорно се е самоизолирала още на 17 март, в момента е под домашна карантина. Проверката показва, че жената не се заразила на работното си място. Резултатът от пробата й е съобщен на 27 март, следвателно нейните контакти с останалите служители и с пациентките са били ограничени.

След обявяване на нейната проба като положителна са взети всички мерки за безопасност по предписанията на РЗИ, вкл. са изследвани и всички нейни контактни лица. От 27 до 29 март са изписвани родилки и новородени, не защото са били в контакт със старшата акушерка, а за да се спазят здравните изисквания, в т.ч. за извършване на дезинфекция на Родилно отделение и родилна зала в Клиниката по акушерство и гинекология, уточниха от здравното заведение.

Няма положителни проби на изследваните служители, нито на пациентки и техните деца, последните дори не са били в контакт с акушерката. Служителите спазват противоепидемичните мерки, следят за промени в здравословното си състояние и това на колегите си, а още при приемането на всяка бъдеща родилка се преценява нейният общ здравен статус, обясни проф. Учикова

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови