Проф. Ива Христова: Очаква ни много сериозна грипна вълна

Малките деца много бързо се влошават, важно е да се търси личният лекар навреме, предупреди директорът на НЦЗПБ

OFFNews 12 януари 2023 в 17:37 1265 0

проф. Ива Христова

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

"Тази година ще наблюдаваме много сериозна грипна вълна и трябва да вземем всички мерки да се предпазваме. В последните две седмици се удвоява броят на пациенти с остри респираторни заболявания. Към момента е най-висока заболяемостта при децата от 0 до 5 години, следвани от тези на възраст от 5 до 15 г. Затова са препълнени детските отделения."

Това каза пред БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите ѝ средната заболяемост за страната е 52 на 10 000, а около 450 на 10 000 - за детската възраст.

Важно е да направим всичко възможно да предпазим децата. Съществен момент е пазенето им в детските ясли и градини, също и в училищата. Когато се стигне до симптоми, тъй като децата доста бързо се влошават, важно е да се обърнем към личния лекар. Да се направи тест, за да се знае за какъв вирус става въпрос, обясни проф. Христова.

Ако се задържи високата температура и детето е с дихателна недостатъчност трябва спешно да се потърси лекарска помощ, посъветва директорът на НЦЗПБ.

По думите на проф. Христова най-доброто средство за предпазване при възрастните е противогрипната ваксина. "Имунитетът трябва да се поддържа силен с балансиран режим на работа и почивка, с избягване на физическо и емоционално претоварване, а когато е необходимо и с имуностимулатори", препоръча тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови