Проф. Аргирова: Около Великден нямаше пик, а повече направени тестове

OFFNews 13 май 2020 в 15:30 8801 4

Около Цветница и Великден имаше по-висок брой заболели, но това не е пик. Много повече лаборатории бяха включени в тестването. Това каза по БНР проф. Радка Аргирова, вирусолог и член на експертния Медицински съвет към правителството.

Според нея извънредното положение е изиграло своята роля, защото е било въведено навреме. По думите ѝ броят на заразените медици „говори много лошо за страната“.

„Причината е различна на различните места. Дълго време след въвеждането на извънредното положение на много места в страната медицинските работници нямаха лични предпазни средства. Една слабост на Щаба беше, че не обърна достатъчно внимание върху информирането на медицинските лица какво трябва да се очаква и как трябва да се държат. Подценяването на ситуацията доведе до това масово заразяване“.

Според проф. Аргирова сега навлизаме във важен период, тъй като оттук нататък безопасността е лична отговорност - носенето на маски на обществени места, дезинфекцията, миенето на ръцете. От значение е населението да разбира какво и как трябва да прави.

От сериозна грижа се нуждаят хронично болните хора, които тръгват по консултации и могат да се заразят, а за тях това е опасно, каза още проф. Аргирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4164

4

Egocentric Eccentric

13.05 2020 в 18:54

20% от сестрите са в пенсионна възраст и още 20% в пред пенсионна възраст. Незнам колко силно трябва да пляскаме от балконите, че за 6-7-800 лева да ходят да си рискуват живота.

21061

3

рамбо

13.05 2020 в 18:38

Така или иначе скоро провинциалните болници ще се препълнят, а в повечето от тях лекари и сестри липсват и сега, поради факта, че се заразиха. Някои вече са пълни - Ямбол, Видин, Сливен.. Там се лекуват т. нар. интегрирани наши сънародници. С пик или без пик нашата здравна система скоро ще вдигне бялото знаме, докато в страни с няколко хиляди заразени на ден нещата изглеждат под по голям контрол

4164

2

Egocentric Eccentric

13.05 2020 в 16:38

2 месеца и още никой неможе да разбере какъв пик чакаме.
Пик има смисъл да се чака когато изтървеш нещата и имаш R0>1 и експоненциален ръст на заразените.

На такива места, рязко въвеждат мерки и чакат да дойде пика след 1-2 седмици - демек да се види ефекта от мерките, който естествено идва със закъснение от поне 1 инкубационен период време.

При нас никога не е имало експоненциален ръст. От самото начало сме си в "плато" и куцо и сакато търси под дърво и камък някъв пик след, който уж да отпускаме мерките, все едно е отминал урагана и всичко е спокойно. Пик ще има тепърва ако изтървем нещата и започне да се увеличава рязко дневния брой заразени и това доведе до експоненциален ръст на общия брой. До сега дневния брой си беше долу горе константен и много рядко в София примерно надхвърля 20 души на ден - това си е плато от ден първи.

17156

1

aviatora

13.05 2020 в 15:32

Овца