Приемът на Омега-3 снижава агресията, сочи изследване

OFFNews 29 май 2024 в 09:34 733 0

Омега-3

Снимка Pixabay

Омега-3 мастни киселини

Възможно е приемът на Омега-3 мастни киселини да намалява нивата на агресия, съобщава "Медикъл експрес", цитирайки научно изследване. Омега-3 мастните киселини играят ключова роля за мозъчните функции. Според проучването неправилното хранене е рисков фактор за поведенчески проблеми.

В продължение на четири години неврокриминологът Ейдриън Рейн е изучавал възможността приемът на Омега-3 да намалява степента на агресивното поведение. Той е публикувал пет проучвания от различни държави. Експертът е открил доказателства за ефикасността на омега-3 добавките на база метаанализ на 29 контролирани изследвания. Данните сочат малък кратковременен ефект. Според Рейн приемът води до 30 процента редуциране на агресивното поведение.

Настоящото изследване на Рейн е публикувано в изданието Aggressive and Violent Behavior.

"Мисля, че е време да въведем приема на Омега-3 мастни киселини с цел редуциране на агресията в отделните общности, клиниките, правната система", казва Рейн. Той уточнява, че добавката не е магия и няма да реши проблема с агресията в обществото изцяло.

Авторът на изследването казва, че Омега-3 мастните киселини се препоръчват при заболявания на сърцето, високо кръвно налягане, не са скъпи и нямат странични ефекти. Родителите на агресивни деца трябва да знаят, че в допълнение на терапията могат да включват един или два пъти риба седмично, казва той.

Изследването е на базата на 35 независими проби от 29 проучвания, проведени в 19 независими лаборатории между 1996 и 20204 г. с 3918 участници.

Само една от тези 19 лаборатории е изследвала участниците след края на приема, затова анализът на Рейн е фокусиран върху промените в агресивното поведение от началото до края на лечението на експерименталната и контролната група за период от 16 седмици.

"Следващата стъпка е да оценим дали Омега-3 може да редуцира агресивните прояви за дълги периоди от време", коментира Рейн.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх