Приемът на много храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини в детството може да намали риска от развитие на астма при хора, които носят определен ген, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес", цитирано от БТА.
Това установи проучване под ръководството на университета "Куин Мери" в Лондон в сътрудничество с университета на Бристол, университета в Саутхемптън и института "Каролинска" в Швеция.
Във Великобритания едно на всяко 11 деца се лекува за астма, като повечето случаи на заболяването се проявяват в училищна възраст.
"Астмата е най-разпространеното хронично заболяване при децата и на този етап не знаем как да го предотвратяваме. Възможно е лошото хранене да увеличава риска от развитие на астма. Затова ние изследвахме хранителните режими и след това проследихме децата с течение на години, за да установим дали ще развият астма или не", обясни проф. Сейф Шахийн от университета в Лондон.
"Не можем да кажем със сигурност, че приемът на повече риба може да предотврати астмата при децата въз основа на проучването си, но въпреки това е важно за децата да приемат повече риба", каза проф. Шахийн.
Резултатите от изследването са публикувани в сп."Юропиън респиратори джърнъл". Използвани са данни за деца, родени през 90-те години и е проследено развитието им. Анализирана е връзката между приема на риба на 7-годишна възраст и регистрираните случаи на астма при деца на възраст 11-14 години.
В изследването е установено, че повече от половината от децата са носители на сходен вариант на ген, свързан с ниските нива на омега-3 мастни киселини в кръвта. Рискът от астма при тях е 51 на сто по-нисък в сравнение с останалите.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
28-годишен арестуван сириец избяга от болница в Бургас
Тръмп ще говори със Зеленски и Путин за спирането на войната в Украйна
Русия започва серийно производство на Орешник в ''най-скоро време''
28-годишен арестуван сириец избяга от болница в Бургас