Пет съвета за здрави кости

На 20 октомври се отбелязва Световният ден за борба с остеопорозата

OFFNews 20 октомври 2023 в 07:30 1141 0

отделение по ревматология

Снимка УМБАЛ Бургас

Екипът на отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас

Наричат остеопорозата "тихият убиец", защото протича без симптоми и се открива късно. Световният ден за борба със заболяването е повод да се припомнят стъпките, които могат да намалят риска от появата на остеопороза, а съветите са на специалистите от Отделението по ревматология в УМБАЛ Бургас.

Остеопорозата представлява намаляване на костната плътност, костите стават крехки и чупливи и могат да се увредят дори при незначителни травми. За съжаление, все още тя се диагностицира късно, едва когато настъпи фрактурата – най-често в областта на бедрото, предмишницата и гръбнака. А би могло това да се предотврати. Заболяването засяга по-често жените, затова съветите за здрави кости са насочени най-вече към тях, посочва началникът на отделението д-р Иван Казмин.

„Тази година мотото на Международната фондация за остеопороза е „Да изградим по-здрави кости“ (Build Better Bones). Целта е да се информират и мотивират хората, застрашени от това сериозно и инвалидизиращо заболяване, съзнателно да предприемат необходимите стъпки за ранна диагноза и съответно ранна профилактика или лечение.

При съвременните възможности на медицината би трябвало остеопоротичните фрактури да са рядко срещано явление. За съжаление, в ежедневната практика, много от пациентите търсят лекарска помощ едва след като тези фрактури са се случили. За тях и техните близки това означава страдание, възможна инвалидизация, нужда от медицинско обслужване, разход на средства и влошено качество на живот“, казва д-р Казмин.

Кои са петте лесни стъпки, които можете да следвате, за да намалите риска от остеопороза

1. Хранете се със здравословна за костите храна- мляко и млечни произведения за калций; месо, риба, пиле, ядки за Протеини; Витамини Д, К2, Магнезий, Цинк.

2. Бъдете физически активни за по-здрави кости и мускули.

3. Подържайте здравословно телесно тегло чрез проследяване на Индекса на телесната маса (BMI).

4. Не пушете тютюн и избягвайте злоупотребата с алкохол

5. Вземайте предвид личните рискови фактори- намаляване на ръста, генетична предразположеност, налични възпалителни, метаболитни и ракови заболявания както и лекарствата, които приемате, менопауза.

В случай че имате съмнения за вашето костно здраве, винаги можете да потърсите специализирана лекарска помощ.В Отделението по ревматология на УМБАЛ Бургас работят петима специалисти, които могат да отговорят на вашите нужди и потребности не само в областта на костното здраве, но и на всички заболявания на костно- ставно- мускулната система и на гръбначния стълб. Вярвам, че заедно – лекари и пациенти, можем „да изградим по-здрави кости“, убеден е д-р Казмин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!