Първа донорска ситуация за годината: Силистренец в мозъчна смърт спаси живота на трима

Янка Петкова 31 януари 2024 в 12:00 1047 0

трансплантация

Снимка УМБАЛ "Александровска"

Трансплантация на бъбрек

Първата донорска ситуация в страната за тази година даде шанс за живот на трима българи, очакващи трансплантация. Тя беше реализирана от медицински екип на МБАЛ – Силистра, с координатор д-р Данчо Данаилов, съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Това стана възможно след като на 29 януари близките на изпаднал в мозъчна смърт 73-годишен мъж взеха хуманното решение да дарят неговите органи и да дадат шанс за живот на други хора. След извършване на всички необходими дейности от лекарите в Силистра, на 29 януари пациентът е кондициониран и транспортиран в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна.

На 30 януари е организиран полет със самолет „Спартан” с маршрут София – Варна – София с два медицински екипа. Лекари от Военномедицинска академия (ВМА) и УМБАЛ „Александровска“ съвместно с лекари от УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна извършиха експлантацията на органите.

Трансплантациите са извършени на 30 ян,уари от екипи на Александровска болница и Военномедицинската академия (ВМА). 

Бъбреците са присадени на двама мъже с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи.

Единият реципиент е на 43 г. е от гр. Пазарджик, на хемодиализнодиализно лечение от 13 години. Другият е на 44 г. от Плевенска област, на диализно лечение от две години и половина.

След интервенцията, трансплантираните са в добро общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата, , съобщават от УМБАЛ "Александровска".

Пациентът, получил черен дроб след трансплантация във ВМА е на 53 години.

"Интервенцията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентът се намира в стабилно състояние", коментира проф. Никола Владов, ръководител на трансплантационния екип на ВМА.

Министерството на здравеопазването, ИА „Медицински надзор“ и лечебните заведения, осъществили трансплантациите поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки живот. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика