От началото на юли вече ще можем да пътуваме в ЕС с дигитален COVID сертификат

Европейският парламент и Съветът на ЕС се споразумяха, отпускат и 100 млн. евро за по-евтини тестове

OFFNews 20 май 2021 в 21:33 4155 0

Снимка Pixabay

Тази вечер беше постигнато споразумение между Европарламента и Съвета на ЕС за Европейския дигитален COVID сертификат. Очаква се той да бъде въведен до края на юни.

"Изпълняваме ангажимента си да създадем дигитален COVID-19 сертификат преди лятото. Европейските граждани очакват да пътуват отново и днешното споразумение означава, че те ще могат да го направят безопасно много скоро", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Сертификатът цели да улесни пътуването за работа и туризъм в границите на ЕС. В него ще фигурира информация за извършена ваксинация и/или валидността и резултатът от последния PCR тест, както и/или данни за антитела след преболедуване.

Той ще бъде достъпен както в хартиен вариант, така и в дигитален.

Данни за ваксиниране в зеления сертифиат ще се въвеждат само ако имунизацията срещу COVID-19 е с официално одобрен от Европейската агенция по лекарствата препарат. 

Беше прието и предложението за отпускане на 100 млн. евро (с възможност за още 100 млн. евро), с които тестването да бъде направено по-достъпно, особено при промяна на епидемиологичната обстановка, когато държавите членки могат да изискват допълнително тестване при пристигане в страната.

В споразумението е заложено изискването, че държавите трябва да се въздържат от налагане на допълнителни ограничения, освен в случаите, когато това е необходимо за опазването на общественото здраве.

Предложението на ЕК за въвеждане на "Дигитален зелен сертификат" беше внесено в средата на март, а преговорите с ЕП и Съвета на ЕС бяха ускорени, за да бъде възможно въвеждането на документа преди летния сезон.

Предстои официалното приемане на документа в ЕП и в Съвета на ЕС.

Държавите членки ще имат шест седмици за въвеждане на сертификата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови