Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

От февруари въвеждат код върху опаковките на лекарствата за борба с фалшификациите

Вероника Шербанова 18 януари 2019 в 17:17 3077 0

На 9 февруари в ЕС се въвежда система за верификация на лекарствата, която ще гарантира, че те не са фалшиви. Първоначално новата система ще важи само за лекарствата, отпускани по лекарско предписание. 

Върху опаковките производителят ще поставя уникален идентификационен код, който ще включва 2D матричен код, партиден номер, срок на годност и уникален сериен номер.

Чрез този код ще може да се проследява пътя на медикамента от производителя до аптеката. 

Върху опаковките ще има и специална лепенка, която ще гарантира, че не са отваряни. В аптеката фармацевтите ще сканират кода с четец. След продажбата кодът се дезактивира, за да не може същата опаковка да се използва отново. 

За да се случи това, във всяка аптека ще трябва да има компютър и достъп до интернет, както и специален четец, който струва около 200 лева. Аптеките няма да трябва да заплащат такса за включване към системата и за поддръжка. Между 300 и 500 аптеки у нас са обаче нямат компютър или достъп до интернет. 

Със специални четци ще трябва да се снабдят и търговците с лекарства, които ще трябва да верифицират лекарствата, ако не ги купуват от производител или негов представител.

От организацията уверяват, че въпреки необходимите разходи за производителите и търговците за въвеждането на системата за верификация, това няма да доведе до увеличаване на цените на лекарствата или до изчезване на медикаменти от пазара.

На верификация у нас подлежат около 180 млн. опаковки, като до момента кодът е въведен на едва 4% от тях - около 7 млн. опаковки, обясниха от Българската организация за верификация на лекарствата, като уточниха, че се очаква до края на годината постепенно да се увеличава броят на лекарствата с новия код.

"Целта на системата за верификация не е само да се пазят от фалшиви лекарства българските пациенти, а също така да се гарантира сигурността на немските, холандските, белгийските пациенти и чрез "куфарна търговия" до тях да не
достигнат изнесени от България лекарства, например", уточни председателят на Управителния съвет на организацията и изпълнителен директор на АрФарМ Деян Денев.

У нас системата за верификация е започнала да действа пилотно през април миналата година, а през ноември е започнало свързването на всички аптеки. До момента заявки с желание за свързване са подали около 1500 аптеки и 50 търговци на лекарства, като се очаква броят им да продължи да се увеличава. С най-голяма степен на готовност са болничните аптеки, обясниха от организацията. 

Преди дни фармацевти изразиха недоволството си от въвеждането на новата система, тъй като не във всяка аптека има компютър и достъп до интернет. Те се опасяват още, че работата им ще се затрудни. Председателят на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов обаче успокои, че въвеждането на системата ще е плавно и в началото по-скоро по изключение ще се налага допълнителното сканиране на кода.

Въвеждането на новата система трябва да се извърши през тази година. За лекарствата, произведени преди 9 февруари обаче, няма изискване да има поставен такъв уникален код, така че те ще продължат да се продават до изчерпването на количествата или до изтичането на срока им на годност, което в общия случай е около 4-5 години. 

Системата за верификация ще заработи от февруари във всички държави в ЕС, с изключение на Белгия, Гърция и Италия, където вече работят такива системи на национално ниво. За тях ще важи 3-годишен гратисен период за включване към общата система. 

Швейцария е изявила желание доброволно да се включи, макар че не е задължена, тъй като не е членка на ЕС. Великобритания също ще се включи, независимо от наближаващия Брекзит, като британските власти са изявили желание в страната да продължи да се използва системата за верификация и след излизането на страната от ЕС.

Система за верификация е въведена вече и в Турция, като след въвеждането са спестени 20% от публичните разходи за лекарства, обясниха от Българската асоциация за верификация на лекарствата (БОВЛ).  

Една от основните цели ще е да се намали вероятността за продажба на фалшиви лекарства.

Според европейски доклад от октомври 2012 г. фалшивите лекарства в Европа са между 1 и 4,4%. В развиващите се страни този процент е значително по-висок - между 10 и 30%. Смята се, че фалшиви са и около 50% от продаваните в интернет лекарства, обясниха от БОВЛ. 

В България няма добра система за мониторинг и на практика няма такива данни за страната. 

Въвеждането на система за верификация на лекарствата става на базата на приета през 2011 г. европейска директива против фалшивите лекарства, която у нас е транспонирана през 2012 г. Все още не са приети обаче необходимите допълнителни наредби, с които да стане ясно какви ще са санкциите при неспазване на новите правила и кой ще ги налага.  

До приемането на наредбите ще важат заложените в Закона за лекарствата санкции. По нова наредба обаче вече се работи, като се очаква тя да бъде публикувана за обществено обсъждане, уточни изпълнителния директор на БОВЛ Илиана Паунова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews