Очаква се COVID-19 да е активен още година и половина

Броят на хоспитализираните нараства непрекъснато, заяви проф. Марияна Стойчева

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2020 в 09:34 3210 0

Пациентите, които постъпват в болница с коронавирус, са с много тежки придружаващи заболявания. Тази инфекция извежда извън контрол хронични заболявания като диабет, проблеми с бъбреците и белия дроб. Голяма част от тях загиват. 

Така коментира високата смъртност от епидемията в България инфекционистът от болница "Свети Георги" в Пловдив проф. Марияна Стойчева по бТВ. През болницата са минали 900 пациенти с COVID-19. 

Не споделям мненията, че инфекцията нараства като количество, но протича по-леко. Нямам такива наблюдения. Напротив, броят на хоспитализираните нараства непрекъснато. Ние приемаме само пациенти, които се нуждаят от дихателна реанимация, с допълнителна кислородна терапия, и пациенти с придружаващи заболявания, които са декомпенсирани, каза още проф. Стойчева.

Тя изрази надежда, че ограничителните мерки ще имат ефект, защото "това е единственият доказан начин за ограничаване на заразата“. 

Според последните изследвания на световни учени се очаква активността на вируса да продължи още година и половина, разкри проф. Стойчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови