НПО изразяват загриженост от привличането под наказателна отговорност на проф. Стоименова

Твърденията, че в България е възможна липса на медикаменти, могат да се срещнат в публичното пространство и от други авторитети в здравеопазването, припомнят от организацията

OFFNews 14 април 2020 в 17:02 1357 0

Управителният съвет на Националната пациентска организация изразява своята загриженост за привличането към наказателна отговорност за престъпление по чл. 326 от НК на проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз, за серия от изявления, будещи, според Софийската районна прокуратура, неоснователна тревога у гражданите в условията на въведено извънредно положение, са казва в позиция на организацията.

Според достъпна в медиите информация, на проф. Стоименова е наложена мярка „парична гаранция“, като високият размер на гаранцията се обосновава с „високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти“.

Твърденията, че в България е възможна липса на медикаменти, могат да се срещнат в публичното пространство и от други авторитети в здравеопазването, припомнят от НПО и посочват аргументи:

През февруари 2020 г. европейската група, обединяваща производителите на активни съставки – Еuropean Fine Chemicals Group предупреди, че ако ситуацията се превърне в глобална пандемия, повечето страни ще се изправят пред недостиг на основни лекарства в момент, в който ще се нуждаят най-много от тях.

На 3 март 2020 г. правителството на Индия ограничи износа на 26 активни вещества и препарати, включително парацетамол и редица антибиотици. Тъкмо Индия е най-големият световен доставчик на генерични препарати, тоест – на евтините лекарства, произведени по формулата на оргинали с вече изтекъл патентен срок. Индийската фармацевтична индустрия доставя около 70% от субстанциите за тези генерични препарати от Китай.

На 8 април 2020 г. европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес посочи, че тази безпрецедентна криза в здравеопазването поставя системите за здравеопазване под огромно напрежение – тъй като запасите от основни медикаменти в много европейски болници са изложени на риск от намаляване.

"Към настоящия момент у нас снабдяването с медикаменти е стабилно и липса на лекарства не се наблюдава, основно поради предприетите от правителството антипандемични мерки, които гарантират до момента ниска заболеваемост и смъртност. Това рязко може да се промени в негативна посока, в случай че в празничните дни българското общество отстъпи от принципите на социалната изолация, дистанцирането и носенето на предпазни маски на обществени места. В тази посока са и призивите на ръководителите на всички големи болници", са казва в позицията. 

От пациентската организация добавят, че ситуацията в България, Европа и изобщо в света, е непредвидима, което би поставило в риск производството на съставки за медикаменти, от там – и на дистрибуцията на лекарства, на която разчитат трети страни, включително и България и апелират да се спазват ограничителните мерки на извънредното положение.

Припомняме, че по-рано подкрепа за проф. Стоименова заявиха и Пациентски организации "Заедно с теб".

Апелираме българското общество да спазва стриктно наложените в извънредното положение ограничителни мерки, за да покажем обединение и загриженост едни към други, включително и към хората от рисковите групи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!