Ново предложение за място на детската болница

Янка Петкова 21 декември 2021 в 12:53 4600 0

Снимка Петър Диков

В спора кой е най-удачният терен за изграждане на нова детска болница се включи и бившият главен архитект на София Петър Диков, който предлага друго място на лечебното заведение - медицинският комплекс в София, който се намира на мястото на недовършената клиника по вътрешни болести. Аргументите са подробно представени в блога petardikov.bg.

След като първоначално лансираният вариант болницата да бъде разположена в изоставен строеж в двора на УМБАЛ "Александровска" не се прие, служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров предложи националната педиатрична болница да бъде изградена в двора на болница "Лозенец". Той дори подписа протоколно решение, с което започна сливането на СБАЛ по детски болести „проф. Д-р Иван Митев“ и бившата Правителствена.

С встъпването си в длъжност новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова спря сливането на двете лечебни заведения и проекта за изграждане на нова детска болница. Пред журналисти проф. Сербезова коментира, че ще даде окончателно становище къде да бъде разположена националната Педиатрия, след като се запознае с документите по проекта. Тя обаче уточни, че старият строеж в двора на Александровска болница "има своите предимства".

Според архитект Петър Диков разполагането на нова детска болница в стар бетонов скелет отпреди 40 години е "все едно да сложиш процесора на смартфон в кутията на телефон с шайба". Построяването на нова болница в двора на "Лозенец" по думите му е "престъпление към Южен парк, а вмъкването на нова детска болница в съществуващите сгради на Правителствена болница е „разтури къща, направи колиба“.

Какво е неговото предложение?

Бившият главен архитект на столицата смята, че новата национална детска болница трябва да се разположи в медицинския комплекс в София. Така, по думите му, ще може да се осигури възможност специализираната детска болница да използва освен собствения си и целия кадрови и технически ресурс на останалите болници, които се намират в комплекса. Подходящото място е недовършената сграда на клиниката по вътрешни болести, казва Диков.

Според него този „скелет“ е много по-лесен и евтин за премахване. Освен това, според предвижданията на устройствения план, там е предложена „болнична сграда“ без уточнения, така че виза може да се издаде веднага и да започне премахването на съществуващата бетонова конструкция.

Какви са предимствата?

Мястото е на по-малко от 100 м от спирка на метрото, спирки на тролейбус и спирки на автобус; има прекрасна паркова част, която би могла да стане великолепен двор на детската болница. Към детската болница може да се включи и бившата Патофизиология – прекрасна сграда, паметник на архитектурата, която е пред самосрутване, твърди бившият главен архитект на столицата Петър Диков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!