Министър Сербезова: Нито една от заинтересованите страни не желае сливането в детска болница

Янка Петкова 17 декември 2021 в 10:40 4885 0

Снимка Архив/БТА

Направих среща с представителите на болница "Лозенец", болница "проф. д-р Иван Митев" и инвестиционното дружество по изграждането на Национална педиатрична болница. Нито една от тези страни не желае сливането.

Това каза здравният министър Асена Сербезова в Народното събрание по повод протоколното решение за сливане, подписано от служебния министър Стойчо Кацаров дни преди освобождаването на поста.

Окончателното решение във връзка със започнатото преобразуване на детската болница и болница "Лозенец", което временно е спряно, ще се вземе след изясняване на всички факти и обстоятелства. Предприеманите действия от моя страна ще протичат публично и прозрачно, каза тя в отговор на въпрос на бившия директор на „Пирогов“ Асен Балтов "какви са последствията от вливането на болница Лозенец с детската педиатрична болница" на редовния парламентарен контрол в НС.

По думите ѝ в резултат на вливането им цялото имущество ще премине към приемащото дружество.

"Веднага след встъпването ми в длъжност проведох среща с всички заинтересовани страни и ръководството на болница „Лозенец“ изрази становище, че тя е ключово лечебно заведение и затова не трябва да се прибързва с решението за преобразуването ѝ. Срещата е ползотворна, защото се обединихме около това, че учебният и лечебният процес в болница „Лозенец“ трябва да продължат незабавно при гарантиране високо качество както на обучението, така и на медицинската грижа, оказвана на пациентите“, заяви проф. Сербезова", каза още здравният министър.

На 7 декември бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че докато предстои изграждането на нова национална педиатрия, болница "Лозенец" временно ще бъде реорганизирана и като детска такава, като запази многопрофилния и университетския си характер, без да се изключват грижите за възрастни пациенти. Той заяви, че това ще послужи за надграждане на болницата, тъй като и в момента не се използва пълният ѝ капацитет

По-късно в кулоарите на парламента министър Сербезова уточни, че нито една от страните по проекта за сливане не е съгласна с решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Тя каза още, че е постъпило проектно предложение от директора на Педиатрията д-р Благомир Здравков, в което се предвижда условията в ръководената от него болница "Проф. д-р Иван Митев" да бъдат усъвършенствани и тя да бъде основата за създаване на национална детска болница. Това е само проект, уточни Сербезова и допълни, че той ще бъде разгледан и становище ще има по-късно.

На въпрос къде ще бъде построена детската болница министърът на здравеопазването посочи, че се е запознала със всички становища и че старият строеж в двора на Александровска болница "има своите предимства". Тя обаче уточни, че все още няма окончателно решение и по този въпрос.

Частната болница в Казичене

"Няма издадена заповед на министъра на здравеопазването за нови медицински дейности на болница "Сърце и мозък" в Плевен на нов адрес - в с. Казичене", каза още министър Сербезова в отговор на въпрос за издаване на разрешение за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес на лечебното заведение - Многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и мозък" ЕАД, с. Казичене.

"Преценката за разрешаване на нови медицински дейности в болниците е в правомощията на министъра на здравеопазването, с които се разрешават или не нови медицински дейности, допълни министър Сербезова. Изпратени са становища от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и от НЗОК и ще изискам допълнителна информация от двете институции", допълни тя.

Пред журналисти проф. Сербезова потвърди, че ваксините за деца от 5 до 11 години пристигат у нас на 20 декември. Тя каза още, че в момента се разработват указания от РЗИ за прилагането на дозите. В кои ваксинационни пунктове ще се извършват имунизации на по-малките деца предстои да бъде уточнено, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша