Не използвайте една и съща предпазна маска N95 повече от два дни

Александра Маркарян 09 ноември 2020 в 09:21 21760 0

Използвани повторно, повече от половината маски за лице N95 спират да предпазват, показват резултати от проучване, цитирано от https://www.medscape.com/. Медицинският персонал широко използва точно маските N95, считани за надежни и подлежащи за многократно използване.

То е представено от д-р Роналлд Чек от Университетската болница "Свети Лука" във Витлеем, Пенсилвания пред Американския колеж на спешните лекари (ACEP) през 2020 г.

По време на проучването изследователи оценяват ефективността на маски, които са били използвани повторно от здравни работници в травматология.

В продължение на пет дни те тествали маските, съгласно насоките с критериите за безопасност при работа.

При първите 58 маски те установили, че 9% спират да предпазват още на първия ден, 6% - на втория, а на третия това се отнася за 50% от маските. На четвъртия ден 4 от 6 маски вече не предпазват.

Изследователите продължават проверката до общо 115 маски. Откриват, че три от 28 маски спират да предпазват на първия ден, две от 29 - на втория, 9 от 26 - на третия, 5 от 11 - на четвъртия и 10 от 21 - на петия. Така установяват, че по-големият набор от данни потвърждава първоначалните данни.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови