Мутафчийски: Отслабване на мерките може да доведе до влошаване на ситуацията

OFFNews 23 април 2020 в 19:58 5032 5

Отслабване на мерките може да доведе до влошаване на ситуацията, каза началникът на Националния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски.

"Коронавирусът не е обикновен вирус и не е като другите заболявания. Всяко огнище тушираме колкото е възможно по-бързо, за да не допуснем да се разпространи", заяви Мутафчийски в студиото на bTV.

"Масово тестване на хората, от къща на къща, е невъзможно. Масовото тестване ще е тестване на възможно по-голям брой хора около заразения, медицинския персонал, прицелни групи и на случаен принцип", добави той.

"Ние разбира се, променихме тактиката, защото и ситуацията ни убеди да променим тактиката. Вече всяко огнище го тушираме, колкото е възможно по-бързо, за да не допуснем да се разпространи. Все още разполагаме с ресурса да го направи, но скоро може да не разполагаме с такъв ресурс", обясни председателят на Националния оперативен щаб.

Българинът не е свикнал да стои у дома и да стиска зъби. По-верният показател е колко са тежките случаи в интензивното отделение и каква е смъртността. Винаги може да се пропуснат случаи. Сега на 7 случая откриваме 2. Подобрили сме резултатите", заяви ген. Мутафчийски.

"Последните два дни извикахме няколко пациента, които са оздравели вече. Били са с двустранни бронхопневмонии и трябва да ви кажа, че резултатите са много обезпокоителни", каза той.

Попитан кога хората ще могат да излизат, ген. Мутафчийски отговори: "Всъщност аз получавам много такива писма, които пишат четири седмици не сме излизали? Ама те четири седмици имат право да отидат да пазаруват, на лекар, на фризьор, на много неща могат да отидат, да разходят кучето, детето си, да го отведат на лекар. Това дето се носи, че никой не излиза, не е точно така", изтъкна още ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3008

5

MIK

24.04 2020 в 10:45

Мисля, че при всяка една подобна ситуация, дисциплината е от решаващо значение за това как ще се развият нещата, съответно как ще приключат. Ето защо, мисля, че е нужно да се спазват мерките, които са насочени към преодоляване на ситуацията в т. ч. и към запазване на здравето.

4000

3

Martin Milev

23.04 2020 в 22:17

Аз съм прекарал тежка двустранна пневмония и няколко тежки грипа. Оживях и съм в много добра форма. През онази работа ми е за този "страшен" грип. Мен по ме притеснява олигофрените, които се разпореждат с живота ни.