Quantcast

Москов: Здравна реформа може да има до 2 години

OFFNews Последна промяна на 24 ноември 2014 в 18:46 4655 4

Петър Москов

Здравната реформа може да бъде факт до две години. Това заяви пред bTV здравният министър Петър Москов.

Още в края на следващата година ще бъде въведено електронното здравеопазване. Тогава всеки пациент ще има електронно здравно досие, здравна карта. Личните лекари трябва да предписват лекарства с електронна рецепта, а в болниците трябва да имат достъп до данните за здравния статус на пациента, обясни Москов. 

С електронното здравеопазване ще се намери решение и на проблема с недостигащите направления. Предвижда се направленията да не се дават от личния лекар, а всеки пациент да разполага с определен брой направления годишно според своята възраст, здравен статус и др., които да може да използва, когато се наложи, посочи министърът.

От електронното здравеопазване няма да имат полза само пациентите. По този начин ще се осветли системата на изразходване на публични средства в сектора, подчерта Москов.

По думите му въвеждане на електронно здравеопазване няма да струва много.

По повод намалената на 1 лев такса за преглед при личен лекар за пенсионерите Москов подчерта, че таксата няма да се увеличава. Въпреки това той посочи, че не е редно това да става за сметка на лекарите, тъй като не са предвидени достатъчно пари в бюджета за този разход.

Здравният министър обясни още, че се предвижда въвеждане на критерии за работата на личните лекари, спрямо които ще им се заплаща.

Ще се плаща вече не за брой пациенти, а за резултати от работата. Това може да стане като се проследят медицинските показатели на пациентите и така се провери какъв е резултатът от лечението. В момента никой не може да каже какъв е резултатът от вложените в системата пари, коментира Москов.

По думите му още през следващата година ще започне и преструктуриране на болниците, като някои от тях ще бъдат обединени административно по регионален признак.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.11 2014 в 00:38

Кога феодалните старци и бабички, които са шефове на болници до гроб ще бъдат пратени да си гледат медицината, в която твърдят, че са светила? До кога децата им ще са на топли местенца из системата? До кога мухльовци дето нямат нито една статия с импакт фактор ще са професори, а млади лекари с принос в сетовната медицина ще са г-н Никой. Ще играе ли реформаторската метла, както обещахте или и омекна дръжката?

24.11 2014 в 23:02

Къде да я чакаме рИформата? На Капитан Андреево или на Калотина? И как да я познаем?
Поредният въздух под налягане.

24.11 2014 в 21:18

Ако това стане Москов ще влезе в историята.Няма вече накъде.Брюксел удари по 100 камшика на просещите на колене министри и осече:"Пари-само при реформи!"Време беше.Докато не сме се свършили съвсем...

24.11 2014 в 19:35

Може да има, а може и да нямааа...