Здравната реформа - с акцент върху Спешната помощ и контрола на НЗОК

Вероника Шербанова 20 ноември 2014 в 14:10 2136 3

Д-р Петър Москов

Здравната реформа, която подготвя Министерството на здравеопазването ще е с акцент върху промени в Спешната помощ, електронното здравеопазване и увеличаване на правомощията на Здравната каса, в това число и от гледна точка на налагания от Касата контрол.

Това заяви здравният министър д-р Петър Москов, който представи днес екипа си.

В екипа на Петър Москов влизат трима зам.-министри – д-р Ваньо Шарков, Бойко Пенков и Адам Персенски. Началник на политическия му кабинет пък ще е Руслана Петрова.

В Спешната помощ е предвидено подобряване на инфраструктурата и въвеждане на т.нар. триаж – разпределяне на пациентите в зависимост на степента на спешност на „син“, „зелен“ и „червен“, като сини са най-леките, а червените – най-спешните случаи.

Реформата в Спешната помощ ще включва и кадрово обезпечаване, като за целта е планирано увеличение на заплатите на спешните медици, като до средата на следващата година те трябва да стигнат до нивото на лекарите от извънболничната помощ.

Министерството е планирало и промени за увеличаване на контрола от страна на Здравната каса и Министерството на здравеопазването. Здравният министър обясни още, че се планира въвеждане на ясни критерии, на които трябва да отговаря всеки пациенти, за да бъде изписан от болница, за наблюдаването му в извънболничната помощ и т.н.

Планира се премахването на платеното обучение за специализантите. Идеята е след завършването си студентите да сключват договори с болницата, в която искат да работят, да изберат университет и да трябва да ходят 2-3 пъти в годината на курсове. В зависимост от договора им със съответната болница, лечебното заведение може да поема заплащането за специализацията, а държавата ще заплаща специализацията за най-нежеланите специалности.

Планирани са още промени в лекарствената политика, за да се избегне за едни и същи лекарства и консумативи в различните болници да се заплащат различни суми, като разликата достига и до 7000 лева.

Нашата главна цел е да живеем по-дълго и по-дълго да бъдем здрави. Всички мерки са за изпълнението на тази цел, като особен акцент ще бъде сложен върху детското и майчино здравеопазване, коментира Петър Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!