Москов: Предпочитам да ме обвинят в свръхреакция, но да не допусна ебола

Нели Чолашка 21 ноември 2014 в 09:38 2714 6

Снимка Сергей Антонов

Петър Москов

Здравният министър Петър Москов се появи в народното събрание в началото на заседанието на парламента тази сутрин, за да обясни има ли ебола в България и какво е свършил около казуса с болен мъж със съмнения за ебола.

Той обяви, че лично е помолил председателя на парламента Цецка Цачева да докладва пред депутатите за случая на мъж със съмнения, че е заразен с ебола. Той е бил във връзка с Цачева цяла нощ.

Москов разказа по часове какво се е случило вчера. В 17 ч. в МЗ е постъпила информацията за мъж със съмнения за ебола, постъпил в "Токуда". Москов веднага направил кризисен щаб.

По думите му са издирени всички хора, които са били в контакт с болния мъж. Те са били изолирани в "Токуда", като им е осигурена храна и напитки. Сред тях има бременна жена.

Той издал писмена заповед да се изолира всяко лице, за което има съмнения да е бил в конатк с болния.

Предпочитам да бъда обвинен в свръхреакция, отколкото да допусна и най-малката възможност за разпространение на този вирус на територията на България.

Към 19 ч. от вирусологичната лаборатория са обявили, че са в готовност да изследват хората. В 19.50 ч. пациентът със съмнение за ебола е бил транспортиран от "Токуда" във ВМА, все още е имало съмнения за бола. 

Към 21.30 ч. са получени данни, че не става въпрос за смъртоносния вирус. Тогава се е разбрало, че пациентът е бил в Сиера Леоне, където не върлува ебола, а малария. Направени са допълнителни и специфични вирусологични изследвания.

Към 3 ч. през нощта категорично е отхвърлена възможността за вируса ебола. Тогава са били освободени хората, изолирани в "Токуда". Тогава затворихме кризата, докладва Москов.

Той благодари на всички екипи, които са действали като смазана машина. По думите му държавата е доказала, че може да се справи с наличие на вируса ебола. Нужна е доставка на специални облекла и маски, призна той и обеща да ги набави.

Мога да ви гледам с достойнство и да кажа, че кабинетът, който сте, избрали се справи, похвали се Пътра Москов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови