Министър Меджидиев: Хората нямат нужда от ваксини срещу COVID-19

OFFNews 04 март 2023 в 12:40 4652 2

Министър Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС/архив

Ваксините срещу COVID-19 са неефективни срещу новите щамове, каза здравният министър Асен Меджидиев

Ваксините срещу COVID-19 са неефективни срещу новите щамове. Населението няма нужда от ваксини в момента, нито у нас, нито в Европейския съюз.  България отказва да ги купува занапред.

Това заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев по БНТ. Той припомни, че страната ни трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора.


“Ние вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с “Пфайзер“ за закупуване на ваксини“,уточни Меджидиев. 

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, допълни той. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на ваксини, ще построим детска болница и ще останат и за детски центрове в по-малките населени места. 

Министърът коментира и предложението на БЛС за увеличаване на потребителската такса. Подкрепям колегите, но това не може да стане преди да се приеме редовен бюджет, обясни д-р Меджидиев.  

За спешната помощ по въздуха, Меджидиев каза, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първият ще бъде получен на 15 декември.

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери.

"Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и "Враждебна". Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването", обясни Асен Меджидиев.

Той припомни, че преди седмица е дадено началото на проекта за детска болница в Бургас, а преди десетина дни беше направена първата копка на нов детски комплекс в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-685

2

Козин Човков

04.03 2023 в 19:37

Защо на поста министър на здравеопазването се оказват само пълни ****** и некомпетентни лица?

870

1

Constanza

04.03 2023 в 15:49

Служебното правителство разкрива нови и нови пластове на дъното.

А относно изказването на господина т.нар. доктор, че със средствата, които даваме за купуване и унищожаване на ваксини, може да се построи детска болница и да останат пари за детски центрове и по други места в страната, спомням си как Фарадж преди години пързулна целокупното британско население, че с членския си внос за ЕС могат да направят какви ли не чудеса за здравната си система, а месеци по-късно се отрече от думите си.
 
X

Да помогнем на украинските деца!