Министър Хинков отрече да има бум на чревни инфекции по морето

OFFNews 23 август 2023 в 10:04 750 0

Христо Хинков

Снимка БГНЕС

Христо Хинков, министър на здравеопазването

Няма бум на чревни вируси по българското Черноморие. Темата се преекспонира. Такова мнение изрази по Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Ако си спомняте със замърсяването от „Нова Каховка” беше нещо подобно. Морската вода унищожава микроогранизмите. Самопочистващото се свойство на морето е много ценно. Преди 10 години се направиха много инвестиции за заустване на фекални води. Морето се изчисти, уточни здравният министър.

Залисано в нападки, МЗ забрави грижата за здравето. Час по-скоро заедно да проверим фекално ли е морето!

Той коментира и темата за кръвните проби и отнемането на коли на пияни и дрогирани шофьори.

„Това, което ние можем да направим, е да снабдим с експресна информация МВР за клиничните лабораторни изследвания, които касаят наркотиците”, уточни проф. Хинков.

По повод продажбата на антибиотици и лекарства срещу диабет само с е-рецепта от 1 октомври, Хинков посочи, че очаква сериозен ефект, тъй като все още нямаме програма за борба са нтибиотичната резистентност.

„Това е много голям проблем. Трябва да спре това масово употребяване на антибиотици с нужда и без нужда", поясни министърът.

Хинков коментира и възнагражденията на работещите в спешната помощ.

Правим всичко възможно да увеличим заплатите на целия персонал, техните искания са такива, че в крайна сметка, ако ги приемем, заплатите на медицинските сестри ще се изравнят с тези на шофьорите. Говорим за едно увеличение, което идва благодарение на добри разчети във финансовото министерство и изведнъж започват протести. Това е странно, каза д-р Христо Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки