Хинков: Не може заплатите на шофьорите и лекарите в Спешната помощ да са еднакви

Янка Петкова 21 август 2023 в 16:12 2479 0

брифинг

Снимка Янка Петкова

От ляво надясно: зам.-министърът Бойко Пенков, министърът на здравеопазването Христо Хинков

Разликата в увеличението на заплатите между лекар и шофьор в Спешна помощ е малко над 300 лв. Не може да има уравниловка, заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков на брифинг по повод протеста на служители от Спешна помощ, организиран от синдикат "Защита" днес с искане за по-високи възнаграждения за шофьорите на линейки, тъй като според тях допълнителните средства в сектора не били пропорционално разпределени.

"Според протестиращите, организирани от синдикат "Защита", шофьорите са основния контингент в Спешна помощ, което не е точно така – основният контингент е медицинският екип и той трябва да е достатъчно добре мотивиран, за да предоставя качествена помощ", аргументира се министърът.

Постигнахме увеличение на заплатите в спешната помощ от 22%, което никак не е малко от гледна точка на ситуацията в страната и предвид факта, че трябва да да влезем в 3%-ия дефицит и в бюджета до края на тази година. Многократно заявихме това на синдикат "Защита", аз лично съм се срещал с тези хора 4-5 пъти и съм бил изключително толерантен към техните проблеми. Не разбирам методите, които използват. Най-лесно е да се иска и да се дава оставка, но това няма да реши проблемите, които са забатачени с години и не могат да се решат за два месеца, каза Хинков.

На срещата в тристранния отраслов съвет са били представени 3 варианта за увеличение на възнагражденията в Спешна помощ, част от тях са били свързани и с предложението на "Защита". Техните искания обаче надхвърлят 30-тте млн. лв., които МЗ има като бюджет и затова е бил одобрен вариантът с 22-процентно увеличение на заплатите в Спешна помощ и 20-процентно увеличение на възнагражденията за РЗИ, обясни министърът и допълни, че с разпределението, предложено от "Защита", се създават диспропорции – увеличение с 330 лева на медицинските сестри и 600 лева на шофьорите, с 400 лева на лекарите и 500 лева на фелдшерите. Ето защо това предложение не е прието на заседанието на Отрасловия съвет.

По думите на зам.-министъра Бойко Пенков общата сума за работни заплати в центровете за спешна медицинска помощ е 22 млн. и 53 хил. лв. от 1 август до края на годината. Достигнатите нива на основни заплати за лекар с две специалности са 3300 лв. с близо 400-500 лв. увеличение; за специалист по здравни грижи – увеличението е с близо 400 лв. – 2245 лв. Тези 22% са увеличение върху всичко - основна заплата, клас прослужено време, ДМС, нощен труд, официални празници и т. н., уточни той. 

"Средното увеличение за шофьор в спешната помощ е 258 лв. върху основната заплата, клас прослужено време и други допълнителни условия. Не мисля, че това е пренебрежимо малко при 1500 лв. основна заплата", допълни министърът.

Това е началото и е направено така, че да няма диспропорция във възнагражденията на база на бюджета, с който разполагаме до края на годината. Договорихме се тази есен да започнат разговори по колективните договори, но за да бъдат вкарани клаузи и да се направят промени във фонд "Работна заплата" това трябва да бъде заложено сега, преди приемането на бюджета за 2024 г., каза Пенков.

"Разговорите със "Защита" бяха дотук, те очевидно не разбират аргументите и на другите страни в този процес", категоричен бе Хинков. Той посочи, че започват преговори за промяна на категорията труд за работещите в спешната помощ, за което има подкрепата и на министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!