Антибиотиците и лекарствата за диабетици само с е-рецепта от 1 октомври

OFFNews 21 август 2023 в 10:30 1710 0

рецепта

Снимка Архив

Електронна рецепта

От 1 октомври 2023 г. лекарствата срещу диабет и антибиотците ще се отпускат само с електронна рецепта. Това предвижда проект проектът на Наредба за допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, предложен от Министерство на здравеопазването.

Причината, която налага изработването на проектa е част от концепцията на Министерството на здравеопазването по установяване и предотвратяване на недостига от лекарствени продукти, справяне с антимикробната резистентност и рационалната лекарствена употреба, изтъкват от здравното ведомство в мотивите към проекта.

Вносителите разчитат с предложените промени "да бъдат прекратени практиките лекарствата, предназначени за лечение на диабет, да се използват извън одобрените им в кратките характеристики показания, както и да се рационализира употребата на антибактериалните лекарствени продукти".

Друга цел е оптимизцирането на процеса с въвеждане на електронната рецепта. С предложената промяна от министерството се надяват да бъдат прекратени нерегламентираните практики, които биха довели до недостиг или липси на лекарствени продукти, което би застрашило живота и здравето на нуждаещите се пациенти.

Липсата или недостигът на жизненоважни лекарствени продукти е изключително сериозен проблем, както в международен аспект, така и в национален. Международната обстановка, доведе до логистични промени и повишаване на инфлацията, които от своя страна създават редица проблеми, свързани с липсата или недостига на жизненоважни стоки и продукти, каквито несъмнено са и лекарствените продукти. През есенно-зимния сезон зачестяват случаите на множество сигнали и жалби за липса в аптечната мрежа на лекарствени продукти, необходими за лечението на социалнозначими заболявания като диабета например, както и на антибактериалните лекарствени продукти. В голяма част от случаите, недостигът на тези лекарствени продукти се дължи на тяхното отпускане без рецепта, което създава предпоставки за нерационалната и неправилната им употреба, респективно до сериозен риск за здравето на пациентите, посочват от министерството.

Според тях недостигът е обусловен и от презапасяване с по-големи количества от лекарствените продукти, което с е-рецептите може да бъде избегнато, тъй като създава условия за "по-голям контрол и мониторинг при предписването и отпускането на съответните две фармакологични групи лекарствени продукти".

Проектът подлежи на обществено обсъждане до 1 септември. От Министерството на здравеопазването обясняват по- краткият срок със "зачестилите сигнали за липси и недостиг, както и със наближаващия есенно-зимен сезон, по време на който се наблюдава ръст на употребата на лекарствените продукти, предмет на наредбата, а при лисата на навременни мерки има риск от повишаване на случаите на техния недостиг, както и на неправилната им употреба". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика