Проф. Кантарджиев пред OFFNews: Да се пренесат зарази чрез водите на Черно море у нас е почти невъзможно

Янка Петкова 14 юни 2023 в 16:18 15399 3

проф. Тодор Кантарджиев

Снимка Архив/БТА

проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев, в Одеса обявиха, че във водите на Черно море са открити салмонела и патогени на чревни инфекции. От Министерството на околната среда и водите у нас заявиха, че в нашата акватория такава опасност няма. Все пак колко сериозна заплаха може да бъде салмонелата, ако идва от Черно море?

Самлонелата обядинява голяма група микроорганизми. Това са над 2000 вида микроби, които могат да причинят заболяване, само ако са в неправилно съхранявана храна. Единствената салмонела, която може да представлява опасност в момента, при голям разлив на река със засягане на септични ями, е салмонела тифи – причинителят на коремния тиф и паратифовете. Това е опасното.

Не съм привърженик на това да се плашат хората и да се говорят страхотии, но по принцип при всеки разлив, който е свързан с отнасяне на септичните ями, там където са фекалните води и преливниците, има опасност от разпространение на тиф и от разпространение на хепатит А, чревни бактерии и раневи инфекции.

Когато се намираш в места, където има разлив на води, опасност представляват лептоспирите. Тези лептоспири могат да преминат в организма през ранички по кожата и да предизвикат заболяване, свързано с висока температура. Но говорим за местата, където е самият разлив.

Когато става дума за изтичане на водите в Черно море, трябва да се имат предвид няколко неща. Първо, много силната самоочистваща сила на морската вода, вследствие на слънчевото греене и разреждането на водата. Рискът се минимализира. Вероятността по нашето Черноморие да се появят патогенни микроорганизми, които да предизвикат заболявания у хората, е много, много, много ниска.

Тъй като се заговори първо за холера в медиите, ще припомня 1970 г., когато в Одеса и Одеска област имаше много голяма епидемия от холера. Това е инфекция на храносмилателния тракт, обикновено свързана с консумация на заразена вода и по-рядко предавана по контактно-битов път, която води до силно обезводняване.

Тази бактериална инфекция е създавала доста проблеми в нашия географски регион преди 100 години. В момента холерата не представлява голяма опасност. Първо, защото има лабораторни средства за диагностика, които могат да я докажат много бързо, и второ, има възможност за лечение с антибиотици, когато са правилно назначени.

Това означава ли, че е невъзможно да се пренесе през Черно море подобна зараза?

Това означава, че рискът подобна зараза да се пренесе по естествен воден път, чрез течения и водите на Черно море до нас е минимален, почти невъзможен.

Спомена се, че една от опасностите е, че в Днепър са попаднали много мъртви животни и тези води се изливат в морето. Да се притесняваме ли?

Мъртви животни, гробища, загробване на човешки и животински трупове - това се говори, за да се създаде страх и паника. Лично аз не съм склонен да го вярвам, но казвам, че за хората, които са на място, опасност са лептоспирите, с които могат да се заразят чрез раничките по кожата, газейки в този разлив.

Опасно е и заразяването с коремен тиф при неконтролирано водоснабдяване. А това, че когато фекални ями се излеят в реката, ще бъдат намирани чревни патогени като причинителите на дизентерията и салмонелата, за мен е нещо напълно нормално и очаквано. Ако говорим за акваторията на Черно море, извън Одеския залив, вероятността водни маси да пренесат някаква зарази е много малка.

Това, че е намаляла солеността на морето, не намалява ли способността му да се самопречиства от такива зарази?

Поначало Черно море е със соленост няколко пъти по-ниска от солеността на Световния океан. Наистина, когато солеността е по-ниска, възможността да има микроорганизми и планктон е по-голяма и на това се дължи фактът, че нашето Черно море е по-мътно. Но за разлика от другите морета, когато плуваш в него и когато излезеш на брега не те сърби кожата.

Професоре, при тези ранички и лептоспирите, за които споменахте, за какво трябва да се наблюдава? Възпаляват ли се?

Възпаляват се и след няколко дена вдигаш температура. Лептоспирозата е много сериозно системно заболяване. Това важи не само за Одеска област, а и за наводнените райони в нашата страна. Всички ранички, които имаш по ръцете и кракат по време на спасителните дейности, трябва да се дезинфекцират много внимателно.

В тези случаи най-честият симптом, предполагам, е висока температура?

Висока температура, възможност за засягане на системите на човешкия организъм, най-вече на черния дроб. Коремният тиф също е много тежко заболяване, свързано с много висока температура.

Обезводняването ли е най-големият проблем при чревните инфекции?

При холерата е обезводняването, при коремния тиф умираш от инфекцията.

А защо се споменява ботулизма сред опасностите от разлива на Днепър в Черно море? Това не е ли токсин в храната?

Свързано е с некомпетентност на тези, които преписват съобщенията. Ботулиновото отравяне е вследствие на консумацията на храна, в която има ботулинов токсин. Това е микроорганизъм, който образува токсини в анаеробни условия. Трябва да напомняме, че това е една от най-силните биологични отрови. Случва се при домашно консервирани храни, когато не се спазва добрата стерилизация и условията не са позволили да се унищожи ботулиновия токсин. Затова е хубаво, когато консервите се приготвят да бъдат термично обработени. Има ли токсин, той при варене, пържене и печене ще се унищожи. Много важно правило е бомбирани консерви да не се ядат, защото тогава рискът е много голям.

В началото на годината имахме такива случаи у нас. Смъртността е много висока, защото ботулиновият токсин е много силна нервна отрова. Симптомите започват с двойно виждане, затруднено дишане, падане на кръвното налягане и трябва много бързо да се вземат мерки. Прилага се антиботулинов серум, произведен от коне.

Проф. Кантарджиев, извън опасностите от Одеската акватория, за които говорихме, по нашето Черноморие чревните инфекции не са ли обичайна картина през лятото?

Доста честно явление са, затова хората, които почиват по нашето Черноморие, трябва да спазват някои правила. Първото е непроверена вода да не се пие; второто - да се ползват тоалетни кърпички на основата на хлорхексидин, а не на основата на спирт. Спиртът е за коронавируси и грип през зимата. Лятно време трябва да се ползват кърпички с хлорхексидин, защото обиксновено проблемът са ентеровирусите – затова преди всяко ядене трябва да се мият ръцете и след всяко ползване на тоалетна също.

А ако има някакви по-непривични симптоми?

Ентеровирусите причиняват едно състояние, което трае 1-2 дни. Температура, болка в мускулите, пълна адинамия (не можеш да станеш от леглото), след втория ден нищо ти няма, ако си възрастен. Ако си дете, ентеровирусът причинява заболяване, което трае няколко дена, с висока температура, обрив в устата, по дланите и стъпалата.

Значи превенцията е в ръцете на родителите. Кои са полезните действия при инфекциите, за които споменахме?

Културният човек е осигурил ваксина за хепатит А на детето си. Освен това е важно да се следи за хигиената на ръцете (кърпичките с хлохексидин) и пиенето само на проверена вода. Не казвам, че във водопроводите по Черноморието е замърсена водата, но казвам, че честото ѝ спиране през лятото води дотам, че подпочвени фекални води попадат във водопровода и рискът да се заразиш от питейната вода с хепатит А, с някаква чревна инфекция или ентеровирус е голям.

Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев е роден в София на 24 декември, 1955 година. Завършва Медицинска академия София през 1981 г., като лекар. От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. Клинична имунология, а през 2004 г. Епидемиология на инфекциозните болести. Доктор по медицина е от 1991 г., а от 2008 г. е доктор на медицинските науки. От 1988 г. е в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Ръководил е лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. - отдел "Микробиология", впоследствие оглавява НЦЗПБ. Председател е на Българската асоциация по микробиология. В момента е съветник по здравни въпроси на Столична община.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

1

IvanGrozn

14.06 2023 в 16:30

Чуждите зарази не оцеляват по нашето черноморие. Много е гъсто от отходни води. За това на море в Гърция, както винаги. Нито стотинка за българската черноморска пасмина. Достатъчно пари взимат и нищо не инвестират ще *********. То не бяха помощи то не беше по-ниско ддс (за тези с фискални апарати). Не си струва, хора. В Гърция е много по-хубаво!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика