Медиците от белодробната болница във Варна излязоха на протест

OFFNews 19 декември 2022 в 11:31 781 0

протест

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Протестиращи срещу затварянето на Белодробната болница във Варна блокираха пътя за Белослав

Работещите в специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (популярна като Белодробната или Тубдиспансера) във Варна днес излязоха на протест и затвориха пътя от града към Белослав, предаде БТА.

Причината за недоволството е, че токът на лечебницата е спрян заради неплатени сметки, а служителите не са получавали заплати вече 10 месеца.

Д-р Петър Петров, завеждащ стационарно отделение към Белодробната болница, обясни, че след прекъсването на електричеството вече не могат да бъдат осигурявани елементарни битови условия за болните и те са пуснати да си ходят, като са им дадени лекарства.

Микролабораторията обаче не работи, не са вземани контролни изследвания от пациентите и не можем да кажем каква е степента на риск те да заразяват околните, допълни Петров. Според него Община Варна не е помислила за хората, спирайки финансирането на лечебното заведение.

За болните няма алтернатива, няма къде да се лекуват, обясни лекарят. Той коментира още, че заради спрения ток в момента е преустановено издаването на всякакви документи, включително насочване към ТЕЛК.

Междувременно Община Варна излезе с официална позиция, където е посочено, че тя няма законов ангажимент да финансира дейността на болницата, която обслужва Северна България. Въпреки това има готовност да предложи на Общинския съвет изплащане на трудовите възнаграждения на служителите на Тубдиспансера, в случай че държавата осигури средства за покриване на остатъка от дълговете му. Те са изцяло свързани с лечебната дейност, която се финансира от държавния бюджет, се казва в позицията на Общината.

За последните 10 години от бюджета на града са изплатени на болницата над 3,5 милиона лева за покриване на натрупани задължения. Въпреки многократните апели към министерството на здравеопазването, няма повишаване на субсидията за нейната работа.

През 2015 г. Общинският съвет във Варна взе решение дейността на Тубдиспансера да бъде прехвърлена към друга болница в града, а той да бъде ликвидиран като търговското дружество. Решението бе потвърдено през ноември 2022 г., но все още няма реакция от министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови