Лични лекари помагат в болниците на първа линия

OFFNews 27 ноември 2020 в 16:44 2584 0

Лични лекари и специалисти от извънболничната помощ помагат в няколко болници. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол днес.

Той изнесе данни в отговор на въпрос от опозицията как ще се отрази командироването на лекари и специалисти на извънболничната помощ и доколко ефективна ще е тя. В тази връзка министърът обяви, че засега това се случва само в няколко болници в страната.

Основната причина, поради която малко лекари се отзовават, е страхът да не се заразят с коронавирус, обясни Ангелов, но подчерта, че много малко лекари се заразяват в  ковид отделенията за разлика от всички други отдели на лечебните заведения и заразяването извън тях. Той допълни и че се провеждат обучения за работа в тези структури предвид правилно използване на предпазни средства.

По време на контрола отново бе повдигната темата за липсата на кадри, а министър Ангелов бе категоричен, че не само инфекционисти и пулмолози могат да лекуват пациенти с COVID-19. И други специалисти се грижат за пациенти с инфекцията като медици по вътрешни болести, кардиология, анестезиолози и реаниматори, уточни той. За децата до 18 години пък се грижат педиатри.

„Не знам коя държава би дала пулмолози и инфекционисти, за да искаме хуманитарна помощ. Състоянието на всички системи е едно и също", каза министър Ангелов.

Един от начините за компенсиране на дефицита на кадри са финансовите стимули. С 8% са увеличени плащанията към общинските болници, макар дейността им да е намаляла с 12%, стана ясно още от думите на здравния министър. Той припомни, че правителството е подкрепило болничният сектор в условия на пандемия.

Проектът за Спешна помощ върви по план, каза проф. Костадин Ангелов по време на парламентарния контрол. Той припомни, че бюджетът му е 163 млн. лв., а срокът за изпълнение до 23 октомври 2021 г. Очаква се строежите на всички филиали да приключат през 2021 г., когато трябва да дойдат и последните линейки по проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови