Лекарският съюз ще съди НЗОК заради рамковия договор

OFFNews 25 декември 2014 в 11:41 1781 0

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов и зам.-председателят д-р д-р Юлиян Йорданов.

Българският лекарски съюз (БЛС) ще обжалва решението на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да не подпише рамковия договор за 2015 г. и няма да отстъпи от исканията си.

Това заяви зам.-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов. Преди два дни председателя на съюза д-р Цветан Райчинов  поиска и оставката на Надзорния съвет на Здравната каса.

Във вторник надзорният съвет на касата обяви, че няма да подпише споразумението с лекарите, защото ултиматумът им за повишаване на цените на някои медицински услуги ще доведе до 12 млн. лева дефицит в бюджета на касата.

Дупката в бюджета пък ще доведе до намаляване на броя на направленията.

"За нас е меко казано учудващо, че надзорът на НЗОК отказва да подпише рамковия договор, защото след дълги преговори по него беше постигнато съгласие", каза Йорданов пред БНР.

Той обясни, че Националния рамков договор и договора за цени и обеми са две различни споразумения, които се подписват едно след друго.

При липсата на Национален рамков договор обаче по закон здравната каса внася предложение за цените и обемите в Министерския съвет, напомни лекарят.

Лекарският съюз ще обжалва решението на надзорния съвет, защото то е взето в намален състав и не е известно кой и как е бил упълномощен да гласува.

По думите му до крайния срок за подписване на Националния рамков договор - 29 декември, има време Надзорния съвет на касата да се събере в пълен състав и да приеме предложенията на лекарите. 

Вчера управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, повтори, че касата няма намерение да подпише договор, който е в ущърб на пациентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови