НЗОК няма да подпише рамковия договор за 2015 г.

OFFNews 23 декември 2014 в 13:32 2242 0

Здравната каса няма да подпише Националния рамков договор за 2015 г. Това решение е взето на извънредното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи председателят на Касата д-р Румяна Тодорова.

Тя обясни, че четирима от членовете на Надзора са гласували против подписването на рамковия договор, а трима – представителите на държавата в Надзора, са гласували „за“.

Всички са единодушни, че не одобряват предложението на Българския лекарски съюз за увеличаване на цените. Вчера получих едно ултимативно писмо от БЛС, в което се казва, че биха подписали текстовата част, както е договорена, но ще се съгласят на договора за цени и обеми само ако се приемат техните цени, обясни д-р Тодорова, цитирана от „Фокус“.

Това означава хиляди направления по-малко, защото НЗОК влиза в един много сериозен дефицит с около 12 млн. лева за извънболнична помощ. Това значи да ощетим пациентите за сметка на цените, подчерта тя.

За мен по-големият проблем са онези 80 млн. лева, които бяха отрязани от бюджета на НЗОК. Дефицитът ще се формира от 1 януари нататък. Ще влязат нови скъпи лекарства в онкологията, които Касата ще трябва да плаща, каза Тодорова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!