Лекарският съюз поиска оставката на Надзорния съвет на НЗОК

ОFFNews 23 декември 2014 в 20:58 2665 0

Цветан Райчинов.
Цветан Райчинов.

Председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов поиска оставката на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради некомпетентност.

До искането се стигна, след като Надзорният съвет реши да не подписва Националния рамков договор-2015 както в частта за цени и обеми, така и за вече договорената текстова част.

„Удовлетворяването на исканията на БЛС означава да се влезе в дефицит от 12 млн. лв. в извънболничната помощ”, заяви управителката на касата д-р Р.Тодорова, като добави, че исканията на БЛС означават много хиляди направления по-малко.

БЛС цитира мнението на юристи, според които отказът на НС е неправомерен и той представлява абдикиране от делегирани права.

„Мотивите на надзорниците, че ако исканите от БЛС пари бъдат отпуснати, ще се появи дефицит, са абсолютна лъжа. Всеки може да сметне, че исканите от лекарите суми са съвсем малки, защото те представляват 0,5% от бюджета на НЗОК – каза той и добави, че именно надзорниците протакаха непрекъснато и отказваха да се преговаря адекватно. Тогава, когато все пак имаше преговори, и то се вижда от протоколите, не идваха повече от трима-четирима души. За мен това е предварително подготвен саботаж на преговорите, с оглед самостоятелно да правят НРД. Това се вижда още повече от днешното им решение”, каза Райчинов.

Според него, ако тези хора не се оттеглят от Надзорния съвет, това означава, че те планират да саботират всякакви реформи в здравеопазването, защото няма да има спокойствие в системата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови