Окончателно: НЗОК ще разполага с 3.075 млрд. лв. през 2015 г.

Новите болници и за нови дейности няма да може да се сключват договори с НЗОК от 2015 г.

Нели Чолашка 19 декември 2014 в 11:45 3039 0

Депутатите приеха окончателно бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на второ четене.

Той е в размер на 3,075 млрд. лв. или почти толкова колкото тази година, като се включат двете актуализации през 2014 г., но 80 млн. лв. ще отидат за дългове на НЗОК от 2013 г.

В първоначалния вариант на бюджета, публикуван на сайта на Министерството на финансите, бюджетът на Здравната каса беше 3.155 млрд. лв., но до внасянето му в НС беше намален с 80 млн. лв.

От ДПС предложиха да се възстанови варианта на бюджета на МФ, но това не беше прието в зала.

"Не е вярно, че финансовата рамка е същата като за тази година с актуализациите, касата ще разполага с 80 млн. лв. по-малко", обяви Хасан Адемов от ДПС.

След като беше приет бюджетът на НЗОК от бюджетната комисията, управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви пред медиите, че и тези средства няма да стигнат, защото 80 млн. лв. вече са по-малко. 

Тя напомни, че има ръст на болните като цяло и на онкоболните, чието лечение е най-скъпо. Не очаквам тези пари да бъдат достатъчни, въпреки че са повече от 2014 г., каза управителят на касата.

Емил Райнов от БСП попита защо се залагат фиксирани суми за изразходване на резерва - до 5 млн. лв. за извънболнична помощ, до 10 млн. лв. за медикодиагностична дейност, до 5 млн. лв. за медико-диагностична дейност и до 170 млн. лв. за болнична медицинска помощ.

Това се прави за първи път, отнема се правото на Надзорния съвет на НЗОК да решава за какво ще се изразходва резерва, коментира Райнов.

Това не е вярно, в текста пише, че НС на НЗОК може да вземе решение, а това са само някакви граници, отговори му Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

Мая Манолова от левицата обясни на здравния министър Петър Москов, че има големи разминавания между заявката за реформи в здравеопазването и финансовата обосновка. по думите й Москов все още не е публикувал на саята на МЗ обещания пакет от законопроекти.

На сайта на министерството вече е качена стратегията за реформи, която беше обсъдена и подкрепена от Висшия медицински съвет, в който влизат всички лекарски, фармацевтични и пациентски организации, както и ректори на медицинските университети, уведоми я Петър Москов.

По думите му именно той след 10 години прекъсване е свикал за първи път Висшия медицински съвет.

В края на дебата управляващите и позицията се скараха за предвиденото в проектобюджета ограничение за лечебните заведения, които са получили разрешение за дейност след 31 декември 2014 и тези, които разширяват дейностите си след тази дата, да сключват договор с НЗОК.

Имаме много болници, целта не може да е още повече болници, обясни здравният министър.

"Имаме средно 1.6 легла за лечение повече от средното за Европа и горе-долу толкова болници повече. На това трябва да сложим край.

Имаме 2.2 млн. хоспитализирани тази година, средно по 10 нови болници влизат в активно действия на годишна база и съответно касата е длъжна да сключва договори с тях. Целта не може да бъде още повече болници в условията на криза", обясни Москов.

В крайна смета ограничание ще има от следващата година за сключване на договорис НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!