Лекарският съюз: Очакваме 400 млн. дефицит на НЗОК

OFFNews 15 май 2014 в 17:53 1869 0

Цветан Райчинов

Очакваме дефицитът на Здравната каса в края на годината да достигне 400 млн. лева, затова са необходими незабавни мерки.

Това заяви председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов.

Едно от възможните решения е актуализация на бюджета на НЗОК, но има и други варианти. Например държавата може да започне да внася пълните осигурителни вноски на пациентите, за чието осигуряване отговаря, посочи Райчинов.

По думите му съществува и вариантът за въвеждане на листа на чакащите, но само ако има ясен регламент за това.

Първоначално лекарският съюз предвиждаше дефицит на Касата от около 250 млн. лева в края на годината, но това се промени след последните изнесени данни от страна на НЗОК.

Болниците ще изработят около 150 млн. лева над определения бюджет. Останалите пари в преразход пък ще отидат за лекарства, категоричен е Райчинов. 

Тазгодишните бюджети на болниците в страната са намалени с между 20 и 25% спрямо миналогодишните, като се има предвид, че тогава много от тях надминаха лимитите си. От останалите средства 80% отиват за заплати, а останалите – за разходи. Така на практика мениджъра на лечебното заведение трябва да избере дали да плаща заплати и да се трупат задължения или да съкращава заплати и кадри, докато съвсем си намалят капацитета и компетенцията, както е на много места извън София, допълни Райчинов.

Съществува и вариантът да се приемат само пациентите в рамките на лимитите на болниците, а останалите пациенти да бъдат включвани в листи на чакащите, но на този етап това просто няма как да стане, тъй като няма яснота нито за лекарите, нито за пациентите, подчерта той.

От БЛС настояват да се отмени Постановление 94, с което беше одобрена нова методика за финансиране на болниците.

Според новата методика дните в интензивното отделение на пациенти, които се възстановяват след операция, не са част от клиничната пътека. Така той трябва да лежи в болницата 10 дни, вместо 7 и дори да е готов да си тръгне преди това, лекарят не може да го освободи, защото няма да се признае разходът по пътеката, каза председателят на БЛС.

Лекарите отново се заканиха, че ако до 30 май не бъдат предприети стъпки за изпълняването на исканията им, ще бъде организиран национален протест.

Медиците излязоха днес на протест в подкрепа на европейските си колеги. Най-големите болници в София обаче не се включиха в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови