Quantcast

Най-големите болници в София не се включиха в лекарския протест (снимки)

Вероника Шербанова Последна промяна на 15 май 2014 в 14:16 5588 2

1/1

Снимка Сергей Антонов

Лекари от "Пирогов" се включиха в протеста.

Медиците от най-големите болници в София не се включиха в протеста в подкрепа на европейските лекари.

Решението за протест на лекарите беше взето на извънреден събор на Българския лекарски съюз във Варна.

В 12 часа днес медиците трябваше да излязат за час пред лечебните заведения, за да изразят своята съпричастност към европейските си колеги.

Въпреки уверенията на лекарския съюз, че на 15 май се чакат масови протести в цялата страна, повечето лечебни заведения избраха да протестират в кабинетите си, като си сложат протестни лентички, без да излизат пред болниците.

Нито пред Военномедицинска академия в столицата, нито пред Майчин дом излязоха пред лечебните заведения.

От Александровска болница обявиха малко преди началото на протеста, че служителите на лечебното заведение няма да вземат участие в протеста. Те разпространиха декларация, с която поискаха оставката на управителя на Здравната каса д-р Румяна Тодорова.

Около 20 медици протестираха пред болница „Пирогов“.

По-многоброен беше протестът пред V МБАЛ в София. Пред здравното заведение излязоха около 50 лекари.

Искаме европейско образование, като нашето послание е преди всичко към обществото, защото за да имаме здравеопазване от европейски тип, трябва да се ангажира цялото общество, заяви зам.-председателят на БЛС д-р Юлиан Йорданов, който се включи в протеста пред V МБАЛ.

По последни данни в България има 2 млн. здравно неосигурени. 300 – 400 хиляди от тях могат да се осигуряват, но не го правят. Как тогава да имаме европейско здравеопазване, посочи д-р Йорданов, цитиран от "Фокус".

От „Токуда“ обявиха, че в символично шествие пред лечебното заведение са се включили около 200 лекари, сред които и директорът на болницата д-р Явор Дренски.

От БЛС съобщиха, че в протеста ще се включат и лекари от Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Перник, Плевен, Пловдив, Разград и Русе, като излязат пред лечебните заведения.

Лекарите от Бургас, Видин и Враца пък ще протестират символично в кабинетите си с лентички.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2014 в 17:12

Вместо здравни осигуровки - застраховки, за да се взимат от тях пари само когато има нужда! И при пенсиите също застраховки, които след пенсиониране да се изплащат на части до живот или накуп. И при двете обаче при изтичане на срока или смърт на титуляра парите следва да се изплатят на най-близите му, а това са доста праички, които държавата предпочита да запази за себе си!

15.05 2014 в 15:11

Премахване монопола на НЗОК - частни здравни фондове - контрол върху болниците - намаляване на течовете - високи заплати за лекарите и добри условия за пациентите.
Сега парите изтичат, зная за два случая само от последния месец.
1. Искаха да вкарват в болница приятел заради обикновено порязване. Той подаде жалба, но НЗОК замазаха случая вместо да проверят.
2. Дете със счупена ръка се води в болница, а той си е у дома. Завишили диагнозата за да точат.